Vil straffe købere af sort arbejde

Det kan blive en særdeles dyr omgang at få lavet det nye køkken eller få lagt det nye tag, hvis man bruger sort arbejdskraft, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

Regeringen foreslår som en del af finansloven, at det i fremtiden bliver borgernes ansvar, at en håndværker ikke arbejder sort.

Borgeren risikerer at komme til at hænge på hele regningen for manglende moms og skat for kontant betalte byggeopgaver over 10.000 kroner.

Men hvis køberen derimod betaler sin nye carport med dankort eller via netbank - og dermed giver Skat mulighed for kontrol - hænger køberen ikke på ansvaret for eventuel manglende moms og skat.

Regeringen forventer, at den præventive effekt ved at borgerne risikerer at blive straffet, vil revolutionere kampen mod sort arbejde, siger skatteminister Thor Möger Pedersen (SF).

"Denne regering vil komme det sorte arbejde til livs. Derfor vil vi tage drastiske midler i brug. Folk skal blive ved med at købe ydelser fra håndværkere, men man skal sørge for at betale elektronisk. Så er man uden for risiko," siger Thor Möger Pedersen.

Forslaget fra skatteministeren finder støtte hos de økonomiske vismænd, skriver avisen.

"Vi foreslog selv det samme i foråret. Det slår ikke sort arbejde helt ihjel, men det vil reducere omfanget," siger overvismand Hans Jørgen Whitta-Jacobsen.