Supermarkeder går til kamp mod madspild

Rema 1000 vil madspild til livs. Kunderne kan nu købe grøntsager i alle størrelser og betale efter vægten.

Fra mandag kan man finde hvidkål i alle størrelser i Rema 1000's butikker og betale efter vægten.

Kunderne skal således ikke længere betale en fast stykpris for grøntsager, men i stedet får de muligheden for at vælge et lille hvidkålshoved, hvis de ikke har brug for et stort. Og vægten bestemmer prisen.

- Det er et super godt tiltag. På den måde undgår man, at forbrugerne smider halvdelen af hvidkålshovedet ud, fordi de ikke får det spist, siger Selina Juul, der er stifter af forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad.

Danskerne smider mad ud for svimlende 16 milliarder kroner årligt.

Samtidig er det kæmpe problem for landets grøntavlere, der ofte må skrotte store dele af høsten, fordi supermarkederne afviser at købe deres afgrøder, hvis de ikke har den "rigtige" størrelse.

- Jeg håber, det bliver en succes. Det er der virkelig brug for, siger Selina Juul og understreger, at det ville klæde andre supermarkeder at følge trop.

Hos Rema 1000 er man spændt på at se effekten af det ny tiltag, der indtil videre er et forsøg på ubestemt tid, som kun inkluderer hvidkål, rødkål og selleri.

- Kunderne får flere valgmuligheder, og der bliver mindre madspild ude på markerne, siger indkøbsdirektør i Rema 1000, Anders Rene Jensen og fortsætter:

- Nu afventer vi og ser, om vores kunder er klar på at veje varerne, eller om de synes, det er for besværligt. Hvis tilbagemeldingerne er positive, kunne jeg sagtens forestille mig, at vi udvider tiltaget.

Det er ikke første gang, at supermarkedskæden profilerer sig på at bekæmpe madspild. I 2008 droppede Rema 1000 således mængderabatter.

- Kunderne skal købe det, de har behov for. De skal ikke smide mad ud, fordi de ikke kan nå at få det brugt, siger Anders Rene Jensen.

/ritzau/