Nyheder

Kræver kontrol med PET efter Sass-sag

Enhedslisten kræver, at der skal være mere åbenhed i Politiets Efterretningstjeneste - og at PET skal underlægges mere kontrol.

Det sker i forbindelse med sagen om socialdemokraten Henrik Sass Larsen, som opgav planerne om en ministerpost i den nye regering - efter en dumpet sikkerhedsgodkendelse fra efterretningstjenesten.

"Sagen understreger jo, at vi har behov for meget mere åbenhed i PET's arbejde. Vi har brug for at få at vide, hvad det er for nogle kriterier, der ligger til grund for de her bedømmelser, hvor mange ressourcer man bruger på det, hvordan man foretager det," siger Enhedslistens gruppeformand Per Clausen til TV 2 News.

"Og så har vi også brug en mere effektiv kontrol med PET's arbejde. Den demokratiske kontrol, der er med PET, er i dag stort set ikke-eksisterende."

Behandler folk uretfærdigt

Per Clausen vil ikke tage stilling til, om han formoder, at Henrik Sass Larsen rent faktisk kunne være en sikkerhedsrisiko.

Men han mener, at folk, der skal gennemgå efterretningstjenestens sikkerhedsgodkendelse bliver uretfærdigt behandlet.

"Desværre er det sådan, at alle de personer, der udsættes for PET's sikkerhedsvurderinger, de får ikke nogen fair behandling, fordi de ikke får nogen reel mulighed for at gå ind og forholde sig til den afgørelse, der bliver truffet, fordi der ingen åbenhed er," siger han.

Sagen om Sass Larsen giver så anledning til at sætte fokus på lukketheden, mener Enhedslisten.

"Det ser ud til, at det vækker større opmærksomhed blandt politikere når det rammer en af kollegaerne end når det rammer de mange mennesker, som har søgt om statsborgerskab i det her land og som ikke engang kan få en forklaring på hvorfor de ikke kan få statsborgerskabet - kun at PET siger, at de er en sikkerhedsrisiko," siger Per Clausen.