Nyheder

Ritt B: DK skal dæmpe Kina-kritik

Ritt Bjerregaard (S), Danmarks eksport-ambassadør for Kina, skriver i en kom-mentar i Politiken fredag om Kinas udenrigsminister, Yang Jiechis, besøg i København, at Danmark bør dæmpe kritikken af menneskeretskrænkelser i Kina. Kritikken skal skrues ned af hensyn til de danske virksomheders muligheder på det store kinesiske marked, lyder det.

"Det dilemma, der opstår gang på gang i relation til Kina - og for den sags skyld også til Indien - er forskellen på vores politiske systemer," skriver Bjerregaard.

Hun medgiver, at vi i Danmark har grund til stolthed over vores demokrati og velfærdssamfund, "selv om vi har stor arbejdsløshed og mange mennesker isoleret uden for samfundet på kontanthjælp, over vores religionsfrihed, selv om vi har en statskirke".

Der er ifølge Bjerregaard "frit valg på alle hylder", når det gælder, hvad man kan tale med Kina om.

"Men det har konsekvenser, hvad man vælger at tale om," skriver Bjerregaard i avisen.

Hun understreger, at en kinesisk udenrigsminister næppe ville bruge tid på at besøge Danmark, hvis det ikke primært var for at tale om begge parters interesse i øget samhandel og samarbejde.

Bjerregaard undrer sig over, at hun som eksportambassadør i et interview i Deadline på DR 2 primært blev spurgt om menneskerettigheder i Kina:

"Det var mærkeligt, fordi det, der spiller en rolle for Danmark, er handlen med Kina."

Ritt Bjerregaard er i øjeblikket i Beijing for at deltage i en udstilling om vindenergi med omkring 100 danske deltagere.

Til Politikens spørgsmål om, hvordan udenrigsminister Villy Søvndal (SF) klarede det kinesiske besøg, lader hun sin pressekontakt sige:

"Da Ritt Bjerregaard ikke har kunnet følge besøget i Danmark tæt nok fra Beijing, vil hun ikke kommentere det på det nuværende grundlag."