Nyheder

Ekspert: Max Bank tester ny bankpakke

Kollapsen i Max Bank bliver fulgt med spænding, fordi det er første test for den nye bankpakke 4.

Selve kollapsen i Max Bank kommer måske ikke som den store overraskelse for bankeksperter. Men man følger spændt situationen for at se, om den nye bankpakke er god nok til at få løst op for situationen.

- Dette er den første test for bankpakke 4, som fik kritik for at være utilstrækkelig. Det bliver spændende, om Max Bank ender i bankpakke 3 eller 4, siger Jesper Rangvid, professor i finansiering ved CBS i København.

Spørgsmålet bliver i første omgang, om man kan finde en bank, der er klar til at overtage hele Max Bank.

- Hvis en bank køber det hele, får den en medgift med fra staten, svarende til hvad det ville have kostet staten, hvis Max Bank gik ned og havnede i bankpakke 3, siger Jesper Rangvid.

Denne medgift udregnes på basis af flere beløb, som staten står til at miste, og kan meget vel løbe op i mellem 500 millioner kroner og en milliard kroner.

En anden mulighed er, at Max Bank skal deles op i en sund og en mindre sund del, og kun den gode del bliver solgt fra, mens den "røde" bank ender i Finansiel Stabilitet.

- Det afgørende er, at man vil undgå, at kreditorer med tilgodehavende på over 750.000 kroner taber penge, siger Jesper Rangvid.

De første 750.000 kroner er dækket af indskydergarantifonden. Men i andre bankkrak har kreditorer tabt penge, og det har skabt usikkerhed, også i udlandet.

Denne gang tror Jesper Rangvid dog ikke, at Max Banks nedtur får nogen større effekt på udlandets tillid til de danske banker. Men det skyldes desværre, at problemerne i de øvrige lande har tårnet sig højt op.

- Vi har i løbet af sommeren på ny fået diskussion om gældskrise, og bankmarkederne fungerer dårligt, siger Jesper Rangvid.

Fokus på blandt andet Grækenland og belgiske Dexia Bank gør, at det er blevet svært for alle banker at låne penge - og så gør det ikke den store forskel, om en lille dansk bank må hejse det hvide flag.

/ritzau/