Nyheder

Gode chancer for at få ønsker opfyldt i nat

Mange danskere har her til aften klædt sig i varmt tøj, gået udenfor, og kigget op i nattehimmelen. Jorden passerer nemlig gennem en halen fra kometen Giacobini-Zinner, og det betyder op til 1000 stjerneskud i timen.

Den stærkt lysnende fuldmåne gør dog at det kun vil være muligt at se omkring et stjerneskud i minuttet. Men det er også relativt mange. På en normal nat kan man være heldig at se fem stjerneskud i timen.

Næste gang i år 2030

"Det bliver sidste gang i 19 år, at nogen på hele jorden får at se så stor en sværm, med mindre der kommer noget helt uforudset, oplyser astronom Lars Petersen fra Orion Planetarium i Jels.

Stjerneskuddene er rester fra meteoren Giaconini-Zinner og kaldes for Draconiderne. Jorden passerer igennem kometens bane en gang om året på den her tid.

Hvert år får jorden så en regn af rester, som røg af kometen i år 1900, og som følger kometen som en hale.

Normalt afgiver Giaconini-Zinner kun 10-15 stjerneskud i timen med undtagelse af i 1933 og 1946, hvor den også smed store sværme på op til 10.000 stjerneskud i timen.

Falder ikke ned af stolen

"Det er ikke en komet, der normalt får vi astronomer til at falde ned af stolene. Men i år bliver det spændene," siger Lars Petersen.

Omkring en snes gange om året brænder forskellige kometer et større antal stjerneskud af i jordens atmosfære.

Men kun tre sværme er spektakulære: Perseiderne i august, Leoniderne i november og Geminiderne i december. Sidste år fyrede de mellem 50 og 120 stjerneskud af i timen.