Nyheder

Venstre: Vi var meget hurtigere

Da Venstre i 2001 overtog magten efter daværende statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S), gik det meget hurtigere end i dag med at få genoptaget lovarbejdet i Folketinget. Det siger Venstres gruppeformand, Kristian Jensen, som mener, at den nyvalgte regering tager sig for god tid.

"I 2001 var vi klar 15 dage efter val-get med mindst 12 lovforslag. Dem var vi klar med dagen efter, at Folketin-get åbnede. Nu ser vi, at der skal gå mindst 39 dage fra valget, til vi i Folketinget ser det første nye lovforslag. Det er alt for lang tid."

Kritikken er opstået, fordi de kommende uger byder på aflyste møder i folketingssalen, og fordi regeringens lovkatalog for det kommende folketingsår først ventes klar i november.

Kan blot fremsætte genopretningspakke

Kristians Jensen mener, at en lang række forslag fra forrige samling blot kan genfremsættes uden videre.

"Det kan være EU-direktiver, som blot skal gennemføres. Man kan også være lidt fræk og sige, at der er en hel tilbagetrækningsreform, der lå klar i lovforslagsform, og da den nye regering har sagt, at den vil genfremsætte vores tilbagetrækningsreform, så kunne den jo bare tage den som et af de første lovforslag," siger han.

Spørgsmål: Hvorfor er det vigtigt nu. Der gik lang tid, fra I fremlagde efterlønsreformen, til I udskrev valg, så den rent faktisk kunne gennemføres. Er det ikke fair nok at ville gennemarbejde tingene?

"Fra vi aftalte tilbagetrækningsreformen, gik der noget tid med at omsætte det til lovgivning. Og da lovgivningen var klar, var vi på den anden side af, hvad der kunne vedtages i den tidligere folketingssamling.

"Så det første tidspunkt vi havde, hvor der kunne vedtages ny lovgivning, det var sådan set, da Folketinget åbnede her i oktober. Og da var valget afholdt," siger Kristian Jensen og fortsætter:

"Nu klumper det hele sig sammen i nogle enormt hektiske uger og dage i november og december, og vi risikerer lovsjusk, fordi regeringen ikke kommer i gang i tide.