Nyheder

Har Thorning overhovedet flertal?

Der blev stillet spørgsmål ved rege-ringens parlamentariske grundlag under Folketingets åbningsdebat i aften. I første omgang udtalte Enhedslistens Per Clausen, at partiet ikke kunne stemme for regeringsgrundlaget, hvis det kom til afstemning i salen.

"Hvis regeringsgrundlaget kom samlet til afstemning i Folketinget, ville vi stemme imod det," sagde han fra talerstolen.

Det fik den nye opposition med Venstres Søren Pind i spidsen til at teste regeringens egentlige opbakning. Da De Konservatives formand, Lars Barfoed, gik på talerstolen, stillede Søren Pind ham følgende spørgsmål:

"Enhedslisten og Liberal Alliance har her i aften tilkendegivet, hvad der forfatningsretligt nærmest må være et mistillidsvotum til regeringen, idet man har tilkendegivet, at man vil stemme imod regeringsgrundlaget, hvis det samlet set kommer til afstemning. Er det også Det Konservative Folkepartis synspunkt?"

Det er det, svarede Lars Barfoed.

Løkke: Vi fremsætter ikke noget forslag

Og da det også er Venstres synspunkt, udtrykte er flertal i Folketinget en modstand mod regeringsgrundlaget.

Enhedslistens Per Clausen trækker dog en smule i land her til aften.

"Enhedslisten kunne aldrig drømme om at bringe regeringen i mindretal ved at stemme for et forslag fra oppositionen omkring regeringsprogrammet som helhed. Til gengæld stemmer vi gerne for et forslag som konkret afviser dagpengeforringelserne og tilbagetrækningsreformen. Men vi deltager ikke i oppositionens taktiske spil," siger Per Clausen.

Den melding får lederen af oppositionen, Lars Løkke Rasmussen, til at trække tropperne til sig.

Ifølge ham er der ikke planer om at fremsætte et nyt forslag til afstemning under Folketingets åbningsdebat.