Nyheder

EL: Nej til regeringsgrundlaget

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og regeringens nummer to Margrethe Vestager (R) må lytte til skarp kritik fra regeringens støtteparti Enheds-listen ved Folketingets åbningsdebat.

Gruppeformand Per Clausen sagde således, at Enhedslisten ville stemme imod regeringsgrundlaget, hvis det på et tidspunkt kom til afstemning.

Og han gentager det her til aften:

"Ja, det er klart, når man har et regeringsgrundlag, hvor der står, at man viderefører VKO's politik - det kunne vi aldrig stemme for," siger Per Clausen til pol.dk.

"Vi har fået et nyt flertal, men vi må også konstatere, at den måde, flertallet er skruet sammen på, forhindrer et konsekvent opgør med VKO-politikken," siger Enhedslistens gruppeformand Per Clausen.

Frontalangreb på De Radikale

Han indledte sin tale med et frontalt angreb på De Radikale, som med deres overraskende gode valg har formået at skrive topskattelettelser ind i regeringsgrundlaget samtidig med, at S og SF's ønske om, at bankerne skal betale mere til samfundet er streget ud.

"De Radikale prioriterer tilsyneladende forsvaret for bankernes interesser og de riges skattelettelser højere end en bedre folkeskole og deres eget løfte om flere pædagoger i børnehaverne eller at afskaffe fattigdomsydelserne," siger Per Clausen.

Starthjælp og kontanthjælp

Han kritiserer S-R-SF-regeringen for ikke at have sat dato på afskaffelsen af starthjælpen og loftet over kontanthjælpen.

Dermed lægger støttepartiet pres på regeringen forud for forhandlingerne om finansloven for næste år, hvor pengene til de to løfter skal findes.

"Jeg vil gerne sige det helt klart. Enhedslisten stiller ikke ultimative krav, men vi forudsætter, at der føres en politik, der skaber tusindvis af arbejdspladser og gør op med ulighed og fattigdom," siger Per Clausen.

Han påpegede flere steder, hvor Helle Thorning-Schmidts arbejdsprogram, regeringsgrundlaget, smager lidt for meget af VKO:

"Ind imellem hylder regeringsgrundlaget den sære logik, at løsningen på den stigende ungdomsarbejdsløshed er afskaffelse af efterlønnen og dermed at skubbe flere ud i arbejdsløsheden," siger Per Clausen og fortsætter:

"Samtidig har man i regeringsgrundlaget ind i mellem den opfattelse, at skattelettelser til de rige skaber mere udvikling og arbejdspladser end uddannelse og investeringer i sygehuse og dagpleje.

Ifølge Per Clausen bør Helle Thorning-Schmidt finde sit flertal med Enhedslisten og gøre op med VKO.

Partierne i Folketinget er i øjeblikket ved at finde ud af, om regeringsgrundlaget kan komme til afstemning.