Nyheder

Farlig bakterie er fundet i frugt

Der er fundet den sundhedsfarlige Listeria Monocytogenes-bakterie i et parti snittede æbler og pærer i 100 grams poser fra Danfrugt.

Produktet "Pure bites" æbler og pærer er solgt i Bilka, Føtex, Netto, døgnnetto, Q8 samt til en række cateringfirmaer, oplyser Danfrugt.

Varerne er produceret den 22. september og mindst holdbar til den 7. oktober, og Danfrugt Skælskør opfordrer til, at man skiller sig af med frugtposerne.

Sygdommen i vækst

Over en længere årrække blev omkring 40 mennesker syge årligt af listeria i Danmark, oplyser Fødevarestyrelsen. Men der er set en stigning de seneste år til omkring 100 i 2009 og cirka 60 i 2010.

Sygdommen listeriose er forholdsvis sjælden sammenlignet med for eksempel salmonellose, men til gengæld er listeriose en meget alvorlig og livstruende sygdom. Særligt udsatte er ældre og gravide.

Værst i rå fødevarer

Listeria er udbredt i jorden, på planter, i spildevand, i tarmen hos dyr og mennesker og i produktionsmiljøer, og kan derfor forekomme i en lang række almindelige fødevarer.

Det er især rå fødevarer, men det kan også være varmebehandlede fødevarer, der har fået bakterierne tilført efter varmebehandlingen.

De fem catering firmaer, der har fået leveret frugterne, er BC Roskilde, AB Slagelse, Hørkram, Hjære Frugt og Catering Engros.