Glad for afskaffelse af starthjælp

Der er ros fra Dansk Flygtningehjælp til den kommende regering. Det skyldes, at den vil af med starthjælpen. Det fremgår af regeringsgrundlaget, som Ritzau har set dele af.

Dansk Flygtningehjælp har siden starthjælpens fødsel i 2002 været kritisk over for ordningen.

"Starthjælpen skaber en ulighed, som er svær at forstå. Så det er glædelige nyheder," lyder det fra generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp, Andreas Kamm.

Han vurderer, at det vil få stor betydning for de indvandrerfamilier, der hidtil ikke har haft råd til at holde børnefødselsdage og lade deres børn dyrke en sportsgren på grund af den lave ydelse:

"De her familiers økonomi vil nu blive sammenlignelig med andre familier, som er i samme sociale situation."

Vil ikke kunne betale sig at arbejde

Bertel Haarder (V) var integrationsminister, da starthjælpen blev indført, og han stiller sig helt uforstående over for den kommende regerings beslutning.

"Hvis man fjerner starthjælpen, så vil færre indvandrere komme i ordinær beskæftigelse. Det vil simpelthen ikke kunne betale sig for dem at arbejde. Flere vil komme på kontanthjælp, og flere vil udføre sort arbejde," siger han.

Dermed vil integrationen lide, mener Bertel Haarder, der understreger, at det er afgørende for indvandrere, at de kommer på arbejdsmarkedet, hvis de skal integreres.

"Det danske arbejdsmarked er som en stige, hvor de nederste trin mangler, så det kan være svært at træde op. Starthjælpen skal opfattes som et trin, som man kan træde op fra. Sådan opnår man integration," siger den tidligere integrationsminister.

Ikke flere flygtninge til Danmark

Den køber Andreas Kamm fra Dansk Flygtningehjælp dog ikke. Han frygter heller ikke, at afskaffelsen af starthjælpen vil sende mange flygtninge til Danmark.

"De store drivkræfter i flygtningestrømmene er konflikterne ude i verden. Så jeg tror ikke, at der kommer nogle ryk i tallene på grund af det her," siger han.

Starthjælpen gives blandt andet til indvandrere, der har opholdt sig i Danmark i mindre end syv år ud af de sidste otte år.

Enlige personer over 25 år får 6472 kroner før skat i starthjælp om måneden, er den samme person på normal kontanthjælp får vedkommende 10.044 kroner.