Sass: Forkerte venner - mange fjender

Den socialdemokratiske chefstrateg Henrik Sass Larsen må vinke farvel til indflydelse, efter at han er blevet fotograferet sammen med en rocker.

Henrik Sass Larsen var tippet en hovedrolle som finans- eller økonomiminister i den første røde regering i 10 år, men må nu se sig henvist til en post som menigt folketingsmedlem.

Selvom torsdagens meddelelse om, at Henrik Sass Larsen ikke kan blive minister af sikkerhedsårsager, er en bombe for offentligheden, er det kulminationen på en længere nedtur for Socialdemokraternes politiske ordfører.

Fik mange fjender under formandsopgør

Allerede som ung var Henrik Sass en bramfri herre. Han fik mange fjender som højrefløjens DSU-formand fra 1992 til 1996, da Poul Nyrup Rasmussen havde væltet Svend Auken som partiformand for at blive statsminister.

Regningen kom, da S-hovedbestyrelsen i 2002 nægtede Nyrup at give Henrik Sass en hovedrolle i partiet. Siden blev han parkeret på et sidespor i Mogens Lykketofts tid som formand.

Men Sass viste sig som en ukuelig fighter.

Da Helle Thorning-Schmidt blev valgt til ny formand efter valgnederlaget i 2005, begyndte han en målrettet opstigning mod partitoppen.

"Fuck-journalistik"

Som politisk ordfører stod den 45-årige konsulent før valget fadder til "Sass-doktrinen", som bød De Radikale betingelsesløst at støtte den økonomi- og udlændingepolitik, som Socialdemokraterne havde lagt op til sammen med alliancepartnerne i SF.

Medierne fattede stigende interesse for de åbenlyse økonomiske uenigheder mellem partierne, og da dagbladet Børsen gik Sass på klingen, udløste det et raserianfald, hvor han beskyldte avisen for at bedrive "fuck-journalistik".

Siden blev doktrinen skudt i sænk, da Margrethe Vestager i foråret gik med i regeringens efterlønsreform, som hun højlydt lovede at gennemføre med blåt flertal efter valget.

Sass og Socialdemokraterne måtte bide nederlaget i sig, og den politiske ordfører fik pludselig også andet at tænke på.

På forsiden af B.T.

Avisen B.T. beskrev, hvordan han sammen med vennen og den tidligere lokalformand for Socialdemokraterne i Køge, Tommy Kamp, skulle have ladet sig bestikke af en af byens caféejere.

Sagen blev siden politianmeldt, men Sass Larsen tog situationen med ro og afviste anklagerne.

B.T. fortsatte imidlertid med at grave i Sass og Kamps gøren og laden, og midt i sommerferien dukkede et billede op i avisen, hvor de to var i samtale med rockeren Torben Ohlsen Jensen.

Han fortalte, at de to var i færd med at rådgive ham i en sag om forældremyndighed.

Sagen tvang Sass Larsen i defensiven og betød, at han trods sin post som politisk ordfører har måttet holde ganske lav profil siden.

Og nu ser han ud til at være sat helt uden for indflydelse, da billedet har rejst tvivl om en sikkerhedsgodkendes af Henrik Sass Larsen.