Danske forbrugere ser sortere på tilværelsen

Danskerne er gået i venteposition. Vi køber ikke ny bolig og holder stadig godt på pengene.

Tilliden blandt de danske forbrugere til økonomien gik endnu et hak ned i september, og der er ikke umiddelbart udsigt til, at det vil vende foreløbig.

Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Tillidsbarometret var i september minus 3,6, og det er det dårligste forbrugertillidstal siden december 2009.

"Det er tredje måned i træk, at forventningerne ligger under nulpunktet, og det er dårligt nyt for dansk økonomi og en hårdt tiltrængt detailhandel," siger økonom i Dansk Erhverv Mira Lie Nielsen.

Faldet viser klart, at usikkerheden omkring den økonomiske situation ikke afklaret, selvom vi har fået valget overstået.

"Usikkerhed kombineret med stigende ledighed og bekymring for at miste sit arbejde, faldende realløn på dele af arbejdsmarkedet samt udsigt til endnu en lavvækstperiode gør forbrugerne forsigtige," siger Mira Lie Nielsen.

Forbrugertilliden har nu ligget lavt i mere end halvandet år, og det vil den ifølge økonomerne gøre en rum tid endnu.

Påvirkes af dårlige nyheder

Danskerne påvirkes af de dårlige internationale nyheder, og herhjemme fylder debatten om den alvorlige økonomiske situation meget i mediebilledet. Det er med til at fastholde pessimismen hos forbrugerne og er årsag til det faldende privatforbrug.

"Dagens tal skaber ikke meget håb for øget privatforbrug i resten af 2011. Det kræver en reel stigning i forbrugertilliden over flere måneder, før vi vil se det munde ud i et øget privatforbrug, vurderer Mira Lie Nielsen.