Nyheder

Søvndal dumper i alle faktatjek

De fem gange et af landets medier har gennemgået en påstand fra SF's formand Villy Søvndal, har den vist sig at være usand. Det viser en opgørelse fra fagbladet Journalisten.

Søvndal overdrev ventetiderne på jyske skadestuer, han snublede i påstandene om, at 38.000 ledige står til at miste dagpenge, og at "boligmarkedet er gået fuldstændig i stå". Det gik også galt, da han beskyldte De Konservative for at kræve 500 kroner per lægebesøg, og det var forkert, da han hævdede, at regeringen afleverer "et historisk stort underskud".

Ved sidste valg i 2007 vakte det opsigt, da Villy Søvndal i en partilederrunde på tv sagde, at han havde besøgt tyve plejehjem. Det viste sig at være fem.

Ifølge fagbladet Journalistens opgørelse er der kun én anden top-politiker, der gør rent bord med fejl eller fordrejelser i alle faktatjek: SF's finansordfører, Ole Sohn.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen scorer fem usandheder i 12 faktatjek, mens Socialdemokraternes Helle Thorning-Schmidt har tre forkerte af fem mulige.

Samlet set har politikerne talt mere usandt end sandt. 34 af mediernes 56 faktatjek har vist sig at være forkerte påstande.

Den eneste partileder, der endnu ikke er blevet faktatjekket, er Det Radikale Venstres Margrethe Vestager, der ifølge meningsmålingerne står til et bragende godt valg.