Nyheder

Nyt tøj er ofte fyldt med farlige stoffer

Nyt tøj kan give allergiske reaktioner, udslæt og irriteret hud, fordi det er fyldt med blandt andet farvestoffer, formaldehyd og optisk hvidt.

Sådan lyder det fra Miljøstyrelsen, der derfor i en ny kampagne opfordrer til, at man vasker alt sit nye tøj, sengetøj og håndklæder, inden man begynder at bruge det, fortæller tekniker Louise Fredsbo Karlsson fra Miljøstyrelsen.

"Vi er omgivet af kemikalier i vores hverdag. De er i vores tøj, i kosmetik og plejeprodukter og i en række andre produkter, som vi dagligt er i kontakt med. Samlet set kan de udgøre en risiko for vores sundhed," siger hun i en pressemeddelelse.

En ny undersøgelse fra Miljøstyrelsen viser, at knap 8 ud af 10 danskere godt er klar over, at der kan være kemikalierester i deres nye tøj. Men det er kun knap 4 ud af 10, der altid vasker deres nye tøj, inden de tager det på. Derfor kommer opfordringen:

"Heldigvis kan vi vaske en stor del af restkemikalierne ud af vores nye tøj og på den måde nedsætte udsættelsen for unødig kemi," siger Louise Fredsbo Karlsson.

Stofferne er ikke ulovlige

De mange kemiske stoffer er ikke ulovlige, men kan alligevel være problematisk. De mest skadelige kemikalier er forbudt i tøj på det europæiske marked.

Kemikalieinspektionen under Miljøstyrelsen fører kontrol med, om der er ulovlige kemiske stoffer i tøj på det danske marked.

Men vil man være helt sikker på at undgå kemikalier, skal man købe miljømærket tøj, lyder det fra styrelsen.

"Desværre er udbuddet af miljømærket tøj endnu ikke stort, men vi håber, at kampagnen kan være med til at øge efterspørgslen og på sigt udbuddet af miljømærket tøj," siger Louise Fredsbo Karlsson.