De nordatlantiske mandater i spil

Med den seneste meningsmåling fra MEGAFON, der spår dødt løb mellem rød og blå blok, er de nordatlantiske mandater kommet i spil.

Det er de fire mandater, med hvilke Færøerne og Grønland er repræsenteret i Folketinget.

På Færøerne venter man ikke de store ændringer, men i Grønland kan det nye konservative parti Demokraatit give en spændende udvikling.

Får Demokraatit et mandat valgt ind, er det åbne spørgsmål, hvilken fløj denne person vil støtte.

Ifølge chefredaktøren på den grønlandske avis Sermitsiaq, Poul Krarup, vil støtten gå til den blok, der vil gøre mest for Grønlands interesser de næste fire år.

"Der er en hel række ting, som de vil tale om. De vil tale om de ting, som vi skal overtage fra Danmark, og at de er i orden, når vi overtager dem," siger Poul Krarup og nævner retsvæsenet som eksempel. Desuden vil de grønlandske politikere ifølge ham være optaget af, hvordan grønlændere i Danmark har det, hvordan grønlandske uddannelsessøgende i Danmark er stillet, og behandlingen af syge grønlændere i Danmark.

Poul Krarup mener ikke, at de grønlandske politikere på valgaftenen kan afgøre, hvilken blok de vil støtte. Dermed risikerer regeringsdannelsen at trække ud.

"Vi mĂĄ huske pĂĄ, at det er helt nye folk, der kommer ind. Jeg tvivler pĂĄ, at de kan sige det pĂĄ valgaftenen," siger han.

Sidst de nordatlantiske mandater var i spil og afgjorde en valgkamp var i 1998, hvor de to færøske mandater valgte at pege på Poul Nyrup Rasmussens socialdemokratisk ledede regering.