Søvndal: "Vi taber de unge på gulvet"

TV 2 NEWS' Facebook-brugere havde stillet en masse spørgsmål til SF's formand, Villy Søvndal, og fredag morgen svarede han på nogle af spørgsmålene direkte på TV 2 NEWS i Seerkrydsild.

Du kan læse, hvad Villy Søvndal svarede på spørgsmålene nedenunder. Måske blev dit spørgsmål stillet.

SPØRGSMÅL OG SVAR

Ungdomsarbejdsløshed

Spørger:Jeg vil meget gerne vide, hvad du vil gøre ved den stigende ungdomsarbejdsløshed.

Villy Søvndal: "Vores helt store problem er simpelthen, at vi risikerer at gå hen og tabe store dele af ungdomsårgangene på gulvet i disse år. Det, vi kan gøre, er at skubbe gang i væksten. Derfor er vi så interesserede i at få fremrykket investeringer, fordi Danmark hænger fast i meget lav vækst. De ting, vi alligevel skal gøre med at få renoveret offentlige bygninger, skoler og kloakker, kan vi lige så godt gøre nu."

Seerkrydsild på TV 2 NEWS

Hver morgen får en politiker stillet spørgsmål fra seerne via TV 2 NEWS' Facebook-gruppe i programmet Seerkrydsilden.

På Facebook spørger Cüneyt Tomruk:Hvilke planer har I for arbejdsløse, som ikke er omfattet af efterlønsordningen, og som har svært ved at finde nyt job og for hvem efteruddannelse ikke er relevant?

Villy Søvndal: "Det afgørende er, at vi skal have skabt de produktionsjob, der er forsvundet. Det gør vi ved at sige, hvad det er for vækstområder, vi vil satse på i Danmark. Det gør vi ved at sikre de offentlige job. Regeringen skærer jo offentlige job ned. Der er forsvundet tusinder af job de seneste år."

Jan Klarskov spørger:Hvorfor skal jeg stemme SF som selvstændig?

Villy Søvndal: "Det synes jeg, han skal, fordi vi sætter gang i Danmark igen, hvilket alt andet lige også gør, at de, der driver virksomheder, får det bedre. Omkring millionærskatten synes jeg, det er retfærdigt, at de, der tjener mange penge, også er med til at finansiere de fælles ting. Vi har brug for flere penge til at uddanne os bedre."

På Facebook spørger Marie Hastrup Brisson:Hvad mener du om krigen i Afghanistan og oprørerne i Libyen?

Villy Søvndal: "Krigen i Afghanistan er udsigtsløs. Den er blevet kæmpet i 10 år. Jeg tror simpelthen ikke på, at man kan vinde krigen militært. Det er også derfor, at der fra både amerikansk og dansk side er et ønske om at slutte krigen senest i 2014. Det er også den danske aftale. Krigen i Libyen er noget helt andet. Der stod en befolkning, der var truet af Gaddafi (Libyens leder, red.) og truet af en massakre. Hvis vi ikke havde grebet ind militært, er jeg sikker på, at der havde været omfattende massakrer på befolkningen."

Kan du tale engelsk?

Palle Ivan Hansen spørger:Kan man være udenrigsminister, når man ikke kan tale engelsk? Kan du tale engelsk?

Villy Søvndal: "Jo, jeg kan. Jeg kommer ikke fra en social sammenhæng, hvor jeg har læst på Cambridge eller Oxford, men jeg har rejst rundt i den her verden uden for Danmark i et par år i alt og talt engelsk og tysk. Jeg har slet ingen problemer med det, så jeg synes måske, Venstre skulle lade være med de der lidt primitive kampagner mod hinanden. Skulle vi nu ikke lave en valgkamp, der drejer sig om indhold og substans? Og hvis jeg skal vurderes på mine engelskkundskaber, vil jeg foretrække ikke at blive vurderet af Venstres spindoktor, men af nogle, som jeg er sikker på er gode til engelsk."

Spørger:Hvorfor skal jeg stemme på dig, når jeg skal stemme for første gang i år?

Villy Søvndal: "Det synes jeg, du skal, fordi det er helt afgørende at satse på uddannelse. Vi satser jo 10 milliarder i et voldsomt løft af uddannelser. På folkeskoler, på ungdomsuddannelser, på universitetsuddannelser. Jeg synes, du skal gøre det, hvis du vil have et retfærdigt Danmark."

Spørger:Jeg vil gerne høre dig, om du tror, at din personlige tilbagegang i dansk politik skyldes, at du ikke længere har samme hyggelige samspil med Anders Fogh Rasmussen?

Villy Søvndal: "Ej, det tror jeg ikke. Jeg har et godt personligt forhold til Lars Løkke. Jeg har altid lagt vægt på, at det ikke bliver personlige modsætningsforhold, vi har i politik. Jeg er fuld af fortrøstning ved det her valg. Hvis det ender med, at både SF får et godt valg, og at vi samtidig får en ny regering, så er de to hovedmål, vi har sat os i SF, opfyldte."

Udviklingsbistand

Per Westergaard-Laustsen spørger:Hvad gør du dig af tanker, om hvordan man gennemfører udviklingsarbejde og nødhjælpsarbejde, når der er krigsherrer mange steder i verden?

Villy Søvndal: "Jeg synes, Danmark skal gøre alt, hvad vi kan, for at sikre, at i de konflikter, der er i verden, yder vi vores bistand. Der, hvor vi kan komme ind med nødhjælp, skal vi selvfølgelig gøre det, men vi skal også kigge på, hvad vi gør i de områder, vi ikke kan komme ind. Dér må vi appellere til nogle af nabolandene, der er med i indsatsen."

Spørger:Hvordan undgår vi at generalisere, når det handler om udlændinge?

Villy Søvndal: "Det er der en meget stor tendens til. Jeg synes, at man skal lade være med at vurdere mennesker på deres etnicitet, religion, påklædning eller spisevaner. Vi bor i et frit land. Det må folk selv om. Det afgørende, synes jeg, er, at vi deltager på en fælles demokratisk bane og respekterer de samme grundlæggende ting om menneskerettigheder, ligestilling og religion."