Nyheder

Fattig familie har bil og mad i fryseren

TV 2 | Nyhederne ønskede tirsdag den 30. august at besøge en børnefamilie i Danmark, der har en indkomst, som ligger under OECD´s fattigdomsgrænse.

Igennem hjælpeorganisationen Dansk Folkehjælp fik vi kontakt til familien Larsen - en familie i Herlev med mor, far og to børn.

Vi lavede tirsdag eftermiddag interview med familien, der forklarede, at de ikke kunne få økonomien til at hænge sammen. Sidst på måneden var de nødt til at spise hos familie og venner for at få mad på bordet. Indslaget blev bragt samme aften

Af Hans Peter Blicher, redaktionschef på TV 2 | Nyhederne.

Derfor fortæller vi om familien Larsens bil og fryser:

Efter 22-Nyhedernes indslag tirsdag og onsdag efterlades seerne med et billede af en familie, der efter eget udsagn må bede om mad hos venner og familie ved månedens slutning.

Det kan meget vel stadig være tilfældet. Selv med bil og fryser i husstanden.

Men i en alvorlig og vigtig debat om fattigdom i velfærdsdanmark, er det vigtigt, at det billede, vi tegner, er komplet. Og i det konkrete tilfælde er det relevant at oplyse, at familien Larsen de facto ejer en bil, og familien de facto råder over en fryser fyldt med madvarer. Det indtryk tror jeg ikke, seerne havde efter vores to indslag.

Man kan så spørge, om vi som journalister ikke gjorde vores hjemmearbejde godt nok.

TV 2 | Nyhederne er i sager som disse meget årvågne. Derfor spørger journalisten f.eks. også om, hvordan familien transporterer sig. Og når familien svarer, at det er med bus og på cykel, tager vi naturligvis den forklaring for gode varer. Der holdt IKKE nogen bil i indkørsel de to gange, vi besøgte familien Larsen. Tilsvarende har journalisten heller ikke gennemsøgt huset for at lede efter en fryser. Vi er i denne sammenhæng oprigtigt nysgerrige journalister - ikke dyneløftere.

Det er vigtigt at understrege, at Nyhederne ikke beskylder familien Larsen for at lyve. Vi mener blot, at disse oplysninger tilføjer en nødvendig nuance i historien om de dårligst stillede danskere.

Kontakten til Familien Larsen blev formidlet gennem en landsdækkende, frivillig humanitær organisation.

Dagen efter havde TV 2 | Nyhederne inviteret de to politikere, Joachim B. Olsen, folketingskandidat for Liberal Alliance og Mette Frederiksen, socialordfører for Socialdemokraterne, ud til familien. Indslaget blev bragt i 22-Nyhederne onsdag.

Efter indslagene har været vist, er TV | 2 Nyhederne kommet i besiddelse af oplysninger, som nuancerer de udsagn, familien er kommet med. Heidi og Thomas Larsen har blandt andet en bil. Desuden har de en fryser fyldt med mad. Ingen af delene blev TV 2 | Nyhederne orienteret om under de to besøg hos familien.

TV 2 | Nyhederne kontaktede i dag faderen i huset, Thomas Larsen, for at få en forklaring på de nye oplysninger. Han afviste, at familien har forsøgt at skjule oplysninger:

"Vi har en bil. Men der pant i bilen, så det er i virkeligheden Fogedretten, der ejer den. Hvis vi skilte os af med den ville vi ikke få en krone. Alle, der har pant i den ville nuppe pengene",fortæller Thomas Larsen.

"Vi skjuler den ikke for jer, vi holdt garagen fri, for at I kunne holde der. Desuden er jeg afhængig af bilen, så jeg kan transportere mig til sygehuset."

På spørgsmålet om, om hvordan familien transporterede sig omkring, lød svaret tirsdag, at de brugte offentlig transport og cykel.

Yderligere spurgte TV 2 | Nyhederne i dag Thomas Larsen, hvorfor familien ikke oplyste, at de havde en fryser fyldt med mad stående, når de havde sagt i interviewene, at de ikke havde penge til mad sidst på måneden:

"Det meste er mad fra mine svigerforældre. De opbevarer kød i den, da de ikke har plads i deres egen,"siger Thomas Larsen. Han afviser desuden, at det ændrer noget ved, at de ikke har mad sidst på måneden:

"Når måneden er slut, har vi ingen penge til at købe mælk, rugbrød og den slags ting. Og det mad i fryseren er ikke vores mad, som vi bare kan tage."

Efter de nye oplysninger er kommet frem, har vi kontaktet de to politikere, som onsdag besøgte familien, men det har ikke været muligt at få en kommentar.

TV 2 | Nyhederne ville gerne have lavet et tv-interview med Heidi og Thomas Larsen i dag, men de ønskede ikke at medvirke.