Nyheder

Udlændingepolitikken trukket af stalden

Danmarks økonomi er udråbt til det helt centrale emne i den aktuelle valg-kamp, men ved aftenens partilederrunde på TV 2 gjorde debatten om udlændingepolitikken indledningsvist comeback.

Årsagen er dagens udmelding fra De Ra-dikale og Konservative om, at de vil samarbejde efter valget for at bryde med de seneste ti års blokpolitik.

Det fik Dansk Folkepartis leder Pia Kjærsgaard til at stille spørgsmåls-tegn ved, hvor De Konservative står i forhold til udlændingepolitikken, der har været det helt centrale tema ved tidligere valgkampe de seneste ti år.

"Der hvor det går helt galt er, når Lars Barfoed siger, at De Radikale skal ind over udlændingepolitikken. Der må jeg sige, at der står jeg af. Fuldstændigt," sagde Pia Kjærsgaard.

"Der kan jeg gøre dig glad, for jeg vil ikke lave om på de stramninger, vi har lavet," svarede Lars Barfoed.

Men svaret mildnede ikke Dansk Folkepartis leder.

"Når jeg hører det her, sidder jeg og tænker på 24-års regel, tilknytningskrav, at De radikale vil have hele familier ud af asylcentrene, før de er blevet accepteret til at blive i Danmark. Der er så mange områder, hvor jeg ikke forstår, at De Konservative synes, vi skal have De Radikale ind på banen," sagde Pia Kjærsgaard.

Lars Barfoed fastholdt, at de seneste ti års indgåede stramninger skal fastholdes, men sagde også at han ikke mener, der er behov for flere stramninger, men bedre integration.

Det benyttede Socialdemokraternes formand, Helle Thorning-Schmidt, til at spørge Lars Barfod om ham tror han kan afholde Dansk Folkeparti fra at kræve stramninger på udlændingeområdet, hvis VKO-flertallet består efter valget. Ifølge Thorning er en rød regering eneste garanti mod nye stramninger.

"Jeg tror Dansk Folkeparti er klar til nye udlændingestramninger. Så skal vi ikke bare blive enige om, at så længe det er Lars Løkke, der er statsminister har Dansk Folkeparti indflydelse, og hvis man vil bryde med det, er der kun en vej og det er at vælge et nyt flertal," sagde Helle Thorning-Schmidt, før debatten om udlændingepolitikken blev afløst af debatten om økonomi.