Nyheder

Værd at vide om Venstre (V)

Liste: V

Partileder:

Statsminister Lars Løkke Rasmussen. Født 15. maj 1964 i Vejle. Cand.jur. Valgt i Nordsjællands Storkreds. Medlem af Folketinget siden 1994. Læs portræt af Lars Løkke Rasmussen nederst i artiklen.

Megafon-måling foretaget for TV 2 & Politiken (23. - 25. august 2011):

24,9 procent.

Valgresultat 2007:

26,2 procent.

Mærkesager:

Afskaffelse af efterløn. Afskaffelse af regionerne. Sundhed (frit valg, patienten i centrum), folkeskole (faglighed skal prioriteres), stram styring af offentlig økonomisk vækst (højst 0,8 pct. fra 2014), har lanceret en genopretningspakke og vækstpakke.

Udfordringer:

Regeringspartneren De Konservative, der er presset, ønsker skattenedsættelser. Samarbejdet med støttepartiet Dansk Folkeparti er ikke så gnidningsfrit som under Fogh-regeringen. Vigende vælgertilslutning. Taber V valget, er Lars Løkke Rasmussen presset som partileder.

Statsministerkandidat:

Lars Løkke Rasmussen

Portræt af Lars Løkke Rasmussen - Løkke kæmper for nyt comeback:

Det er en statsminister i underhundens rolle, der går ind i valgkampen. Lars Løkke Rasmussen er i alle aktuelle meningsmålinger bagud på point i forhold til rød blok. Men han har overrasket tidligere.

Da daværende finansminister Lars Løkke Rasmussen (V) i maj 2009 afløste Anders Fogh Rasmussen (V) som statsminister var forventningerne ikke store.

Den tidligere amtsborgmester samt indenrigs- og sundhedsminister var på det tidspunkt svækket af afsløringerne året forinden af hans rod med udgiftsbilagene.

Afsløringer som med Lars Løkke Rasmussens egne ord var "rigtig, rigtig tæt på" at få ham til at stoppe i politik.

Den nye statsminister gjorde dog hurtig skepsis til skamme. Danskerne tog "lille Lars fra Græsted" til sig på trods af - eller måske netop på grund af - hans i bogstaveligste forstand små armbevægelser.

Men to år og tre måneder senere er de politiske hvedebrødsdage forlængst overstået.

Som Lars Løkke Rasmussen spøgende fortæller, så faldt det i hans lod at være statsminister i Danmark på et tidspunkt, hvor landet blev ramt af det største økonomiske tilbageslag siden Anden Verdenskrig - uden nogen sammenligning i øvrigt.

Statsministeren har præsideret over det mislykkede klimatopmøde, bebudet en tilbagetrækning af de danske kamptropper i Afghanistan fra 2014 og aftalt den økonomiske såkaldte 2020-plan (med blandt andet forkortelsen/forringelsen af efterlønnen).

Senest har Lars Løkke Rasmussen gjort en såkaldt vækstpakke til folketingsvalgets tema.

Alt sammen en verden til forskel fra den statsminister, der gav et tiltrædelsesinterview med overskriften: "Jeg er ikke på jagt efter store overskrifter".

Lars Løkke Rasmussen har da også erkendt, at Anders Fogh Rasmussen kontraktpolitik, hvor vælgerne vidste hvad de havde, afgik med døden med ikke blot den økonomiske krise men også de mange afhoppere fra VKO-blokken.

I krisetider kan en statsminister ikke garantere noget, når han hverken har pengene eller et sikkert flertal i Folketinget.

Til gengæld burde krisen netop kræve en type politiker som Lars Løkke Rasmussen, der beskriver sig selv som et "konsensusmenneske".

Statsministeren er en politisk håndværker, som altid har trukket på sin personlighed, når der skulle leveres politiske resultater i både Græsted-Gilleleje Kommune, Frederiksborg Amt og på Christiansborg.

I portrætbogen "Løkkeland" tegner Lars Løkke Rasmussen et billede af sig selv som en blød leder med selvironi:

"Jeg er overhovedet ikke brutal. Jeg er en vatnisse, der ikke kan træffe beslutninger. Det siger min kone i hvert fald."

At Lars Løkke Rasmussen en dag skulle blive statsminister var da også langt fra givet, da han i 1964 kom til verden i Vejle som lillebror i en søskendeflok på tre (fire år senere flyttede familien til Græsted i Nordsjælland).

I dag understreger statsministeren derfor, at han - mere end nogen anden - kan takke velfærdsstaten for sine muligheder i livet.

Hverken far, regnskabschef Jeppe Løkke Rasmussen, eller husmor Lise Løkke Rasmussen var politisk aktive eller akademikere. Men det blev sønnen.

Lars Løkke Rasmussen blev jurist og indledte sideløbende den politiske karriere, da han som 17-årig meldte sig ind i Venstre.

Som 21-årig blev Lars Løkke Rasmussen i 1985 valgt til byrådet i Græsted-Gilleleje Kommune, hvor han som formand for det lokale sundhedsudvalg stod bag udliciteringen af den kommunale service.

Selv om Lars Løkke Rasmussen året efter, i 1986, også blev formand for Venstres Ungdom (VU), så måtte han vente helt til folketingsvalget i 1994, før den landspolitiske drøm blev til en realitet.

I 1998 blev Lars Løkke Rasmussen ikke alene gift med den færøske overlægedatter Sólrun Jákupsdóttir, som han har børnene Bergur, Lisa og Símun sammen med.

Det var også året, hvor Lars Løkke Rasmussen både blev landets yngste amtsborgmester i det nordsjællandske Frederiksborg Amt og næstformand i Venstre, da Anders Fogh Rasmussen efterfulgte Uffe Ellemann-Jensen på formandsposten.

Da Venstre og De Konservative i 2001 vandt regeringsmagten, var det naturligt, at den daværende amtsborgmester fik posten som indenrigs- og sundhedsminister.

Her orkestrerede Lars Løkke Rasmussen blandt andet kommunalreformen, som kan ende med at blive hans måske historisk største fingeraftryk. Et fingeraftryk, som han ironisk nok selv har bidraget til udviske med forslaget om at nedlægge de tidligere amters afløser, nemlig regionerne.

Men det var også som indenrigs- og sundhedsminister, at han gennemførte det udvidede, frie sygehusudvalg som ifølge Rigsrevisionen og oppositionen medførte en overbetaling af privathospitalerne.

Skifter flertallet på valgaftenen har oppositionen allerede varslet, at en undersøgelseskommission skal undersøge den til den tid daværende statsministers rolle.