Nyheder

Værd at vide om Socialdemokratiet (S)

Liste: A

Partileder:

Helle Thorning-Schmidt. Født 14. december 1966 i Rødovre. Cand.scient.pol., tidligere medlem af Europa-Parlamentet. Valgt i Østerbro valgkreds, Københavns Storkreds. Medlem af Folketinget siden 2005. Læs portræt af Helle Thorning-Schmidt nederst i artiklen.

Megafon-måling foretaget for TV 2 & Politiken (23. - 25. august 2011):

26,1 procent.

Valgresultat 2007:

25,5 procent.

Mærkesager:

Sundhed, folkeskole, miljø, integration, bevarelse af efterløn, vækst i den offentlige sektor (dog fra 2016 kun på 0,8 pct. af BNP). Bevarelse og styrkelse af regionerne.

Udfordringer:

Går til valg med en fælles økonomisk politik med SF. Vil bevare efterlønnen, men accepterer, at S kan blive tvunget til at forhandle en efterlønsreform. Svært at sælge til vælgerne. De Radikale peger på Thorning-Schmidt som statsministerkandidat, men har ikke meget politisk-økonomisk til fælles med S og SF. De Radikale driller S. Taber S valget, er Thorning-Schmidts formandskab formentlig til debat.

Statsministerkandidat:

Helle Thorning-Schmidt.

Portræt af Helle Thorning-Schmidt - Thorning kan blive den første kvindelige statsminister:

Hun er ikke så socialdemokratisk, at det gør noget.

Det mente den tidligere socialdemokratiske statsminister Anker Jørgensen, inden Helle Thorning-Schmidt blev partiformand i 2005. Hun vandt efter løfte om at, "jeg kan slå Anders Fogh".

Samme år havde Socialdemokraterne igen tabt et valg. Mogens Lykketoft trak sig som formand.

For første gang blev en kvinde formand for det store gamle arbejderparti og uden at være fra et arbejderhjem. I hendes barndomshjem stemte forældrene borgerligt.

Som barn boede Helle Thorning-Schmidt i en villa nær havet ved Ishøj syd for København. Men da forældrene blev skilt, da hun var 10 år, flyttede hun med sin mor til en lejlighed i Ishøj.

Hun bevarede nær kontakt til sin far, Holger Thorning-Schmidt, som døde i februar 2010. Han var cand.oecon., direktionsmedlem i et stormagasin og lektor på handelshøjskolen. Moderen Grete Thorning-Schmidt er pensioneret kontorchef.

Helle Thorning har selv forklaret, at man godt kan vælge at blive socialdemokrat uden at være født til det, i øvrigt på en fødeklinik i Rødovre Centret for snart 45 år siden (til december). Hun meldte sig ind i partiet i 1993 som den første socialdemokrat i familien.

Da hun blev partiformand i april 2005, havde Helle Thorning-Schmidt kun været medlem af Folketinget i to måneder.

Hun kom fra EU-Parlamentet, hvor en partikammerat fra provinsen, Freddy Blak, havde givet hende tilnavnet "Gucci-Helle" på grund af hendes smarte bytøj.

Mangler arbejderbåndene i Danmark, er der til gengæld stærke bånd til det britiske arbejderparti Labour. Hendes mand Stephen Kinnock er søn af Labours tidligere formand, lord Neil Kinnock.

Forbindelsen til familien Kinnock og Labours top har været et tveægget sværd. Nyttige politiske erfaringer er lige ved hånden, men skæret af europæisk socialdemokratisk aristokrati har samtidig været en belastning for Helle Thorning.

Helt galt gik det, da dagbladet B.T. i sommeren 2010 satte fuldt blus på, at Stephen Kinnock betalte skat i det skattemilde Schweiz.

Her ligger hans arbejdsplads ganske vist, men han bor også i København med sin kone og deres to døtre. Og den ene går på privatskole til nogens forargelse, fordi partiet stærkt støtter folkeskolen.

Balladen om skatten skyldtes, at Thorning-Kinnock-parret havde givet ret forskellige oplysninger til forskellige myndigheder om, hvor meget manden opholdt sig i Danmark.

Det "var torskedumt" indrømmede Thorning og blev senere frikendt af skattemyndighederne.

I foråret 2011 kom det frem, at hun havde leaset sin bil til billigere tysk moms gennem et dansk firma. Det skattehul har Socialdemokraterne selv været med til at afskaffe fra 2012. På Facebook indrømmede hun, at hun ikke var klar over den detalje.

Den cand.scient.pol.-uddannede Thorning kan ellers lide at være godt forberedt. Men under et interview med Ritzau i 2006 gik hun helt i stå på et spørgsmål om, hvad succeskriteriet er for den danske militære indsats i Afghanistan.

Hun ringede tilbage med et svar, da interviewet var overstået.

Den usikkerhed havde hun lagt bag sig, da hun i månederne omkring nytår 2011 mødte statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i flere tv-dueller, hvor kommentatorerne lagde mærke til, at hun gik aggressivt til værks.

Under formandsopgøret med Frank Jensen blev hun betragtet som højrefløjens kandidat på linje med Ankers Jørgensens beskrivelse.

Alligevel formåede hun at skabe ro mellem fløjene i partiet. Den tætte alliance med SF's Villy Søvndal og den tidligere kommunistiske formand Ole Sohn har samtidig gjort det vanskeligere at angribe hende for at være blå socialdemokrat.

Trods sit valgløfte kunne hun ikke slå daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen ved valget i 2007. Meningsmålingerne giver hende imidlertid gode chancer for at få revanche over for Foghs efterfølger, Lars Løkke Rasmussen.