Nyheder

Værd at vide om SF

Liste: F

Partileder:

Villy Søvndal. Født 4. april 1952 i Linde ved Struer. Læreruddannet. Opstiller i Københavns Storkreds. Medlem af Folketinget siden 1994. Læs portræt af Villy Søvndal.

Megafon-måling foretaget for TV 2 & Politiken (23. - 25. august 2011):

13,6 procent.

Valgresultat 2007:

13 procent.

Mærkesager:

Efterløn skal bevares. Regioner skal bevares og have flere opgaver. Vækst fremfor besparelser, jobskabelse, miljø og klima, såkaldt retfærdig fordeling af goderne internationalt.

Udfordringer:

SF har bevæget sig meget langt i bestræbelserne på at komme i regering med S. SF-baglandet er ikke helt tilfreds. Har sammen med S accepteret, at partiet kan blive tvunget til at forhandle en ny efterlønsreform. Forholdet til De Radikale og især R's økonomiske politik er besværligt. Søvndal kan blive presset som formand, hvis ikke S-SF vinder valget.

Statsministerkandidat:

Helle Thorning-Schmidt.

Portræt af Villy Søvndal - nu vil Søvndal have sin belønning:

Hvis nogen skulle være i tvivl om, at SF-formand Villy Søvndals blik er stift rettet mod ministertaburetterne, blev det slået fast i november sidste år.

"Undskyld mig, men jeg synes, der hersker en fatal del af kynisme på den del af venstrefløjen, som synes, at regeringsspørgsmålet er underordnet."

Her var dele af SF's venstrefløj godt utilfredse med, at partiet ville indføre et pointsystem for familiesammenføringer. Dét fik Søvndal til at minde dem om, hvad der er på spil for SF ved valget, der nu står for døren.

Søvndals opsang til "kynikerne" er symptomatisk for den vandring mod midten, som Søvndal og SF har foretaget, siden han overtog formandskabet i 2005. En vandring mod at blive regeringsduelig.

Undervejs har Søvndal indgået en historisk stærk alliance med Socialdemokraterne.

Under mottoet "sammen stå vi stærkt" har han side om side med S-formand Helle Thorning-Schmidt blandt andet præsenteret et stort udspil på integrationsområdet, en skatteplan og et bud på den økonomiske genopretning med "Fair Løsning"

Side om side, ja, men til tider med så gode målinger til SF, at partiets status som lillebror i forholdet med rette har kunnet tages op til revision.

Tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen kunne da heller ikke dy sig for at stikke til styrkeforholdet i S og SF-alliancen ved at kalde Søvndal "oppositionens åndelige leder".

Det var før det gik op for Fogh og Løkke, hvor seriøs en trussel Søvndal og SF var. Siden er VKO's angreb på Søvndal og forsøgene på at beklikke hans motiver, vilje og evner til at håndtere Danmarks økonomi vokset i styrke.

Ved indgangen til valgkampen har SF opbakning på 14,6 procent af vælgerne, hvilket vil udløse 26 mandater.

Det er samtidig tre mandater over partiets supervalg i 2007, hvor SF høstede 13 procent af stemmerne. Under de bedste målinger har tilslutningen til Villy Søvndal og SF været helt oppe på den gode side af 20 procent.

Men særligt det omstridte pointsystem har hældt lidt malurt i bægret for den ellers så usårlige Søvndal.

Nu er det store spørgsmål, om SF's bidrag til oppositionens stemmepulje alligevel sikrer Villy Søvndal den belønning, han har arbejdet for: Posten som udenrigsminister og vicestatsminister.

Hvis rød blok og De Radikale holder forspringet i meningsmålingerne helt frem til valgaftenen ligger vejen åben.