Nyheder

Værd at vide om Liberal Alliance (LA)

Liste: I

Partileder:

Anders Samuelsen. Født 1. august 1967. Cand.scient.pol. Valgt i Østjyllands Storkreds. Medlem af Folketinget siden 2007. Se portræt af Anders Samuelsen længere nede

Megafon-måling foretaget for TV 2 & Politiken (23. - 25. august 2011):

4,2 procent.

Valgresultat 2007:

2,8 procent.

Mærkesager:

Afskaffelse af efterløn, lavere skat (personskat på 40 pct. og halvering af selskabsskat), lettere for udlændinge at komme til Danmark - til gengæld må de klare sig selv. Vil afskaffe regionerne.

Udfordringer:

Nyt parti med mange uprøvede kræfter. Er i modsætning til DF, der også støtter en VK-regering. De Radikale opererer nu på netop den midterbane, som LA slog sig op på og ønsker at boltre sig på.

Statsministerkandidat:

Lars Løkke Rasmussen (V).

Portræt af Anders Samuelsen - klar til ny tur i rutsjebanen

:Få danske politikere kan hamle op med Liberal Alliances partiformand, Anders Samuelsen, når det gælder store op- og nedture i den politiske rutsjebane gennem de seneste år.

Nu afgør vælgerne, om 44-årige Anders Samuelsen efter det kommende folketingsvalg skal sidde med de afgørende mandater som støtteparti til en borgerlig regering.

Eller om Liberal Alliance nærmere har en fremtid som et marginaliseret oppositionsparti, der i værste fald glider under den spærregrænse, som partiet i flere meningsmålinger på det seneste har nærmet sig.

Anders Samuelsen blev for alvor kendt i de danske hjem, da han i 2007 brød med Det Radikale Venstre og sprang ud som en af frontfigurerne i Ny Alliance.

Efter en kometagtig start faldt partiet dog hurtigt sammen. Og da først Gitte Seeberg og siden også Naser Khader forlod den synkende skude, som i mellemtiden havde skiftet navn til Liberal Alliance, var Anders Samuelsen ene mand tilbage af de tre stiftere.

Nedturen var så stor, at meningsmålingerne på et tidspunkt var et rundt nul for Liberal Alliance, mens Samuelsen varslede en lukning af partiet, hvis han ikke selv blev valgt ind i Horsens Byråd ved kommunalvalget i 2009.

Siden fik partiet nærmest sensationelt ny vind i sejlene med politiske slagord om en skatteprocent på 40 procent, og kravet om flere økonomiske reformer og en mindre stat.

Men da Samuelsen og Co. blev sat uden for døren i forbindelse med forårets forhandlinger om en tilbagetrækningsreform, forsvandt kameraernes spotlight fra Anders Samuelsen, mens opbakningen i meningsmålingerne igen raslede ned.

Samtidig kastede Anders Samuelsen sig i flere tv-interviews ud i direkte opgør mod journalister, som han mente var urimelige over for Liberal Alliance og partiets mange kendis-kandidater.

Rutsjebaneturen har også sat sine spor på hjemmefronten, hvor Anders Samuelsen i 2009 flyttede fra konen Lajla, der er mor til hans to teenagesønner.

Når der skal kobles af fra politikken, har Samuelsen fortalt, at hen gerne kaster sig over bolledejen i køkkenet eller snupper en løbetur i naturen omkring Horsens.

En ungdomskarriere som eliteløber fornægter sig ikke, når Anders Samuelsen snører løbeskoene og gennemfører 5 kilometer på 20 minutter eller et marathonløb på under tre timer.