Værd at vide om Kristendemokraterne (KD)

Liste: K

Politisk ordfører og parlamentarisk leder:

Per Ørum Jørgensen. Født 9. december 1970 i Durup, Salling. Butiksuddannet. Oprindeligt valgt til Folketinget for De Konservative, som han brød med. Fra juni 2010 KD's enlige repræsentant i Folketinget. Læs portræt af Per Ørum Jørgensen nederst i artiklen.

Megafon-måling foretaget for TV 2 & Politiken (23. - 25. august 2011):

0,5 procent.

Valgresultat 2007:

0,9 procent (KD klarede ikke spærregrænsen).

Mærkesager:

Arbejder ud fra et kristent værdigrundlag. Vægter familie, alternativ energi, misbrugspolitik. Ulandsbistand op på 1 procent af BNP. Kræver højst 30 minutters transporttid til et sygehus.

Udfordringer:

Har i realiteten kun én stor udfordring: At komme over spærregrænsen på to procent, der giver adgang til Folketinget.

Statsministerkandidat:

Lars Løkke Rasmussen (V), men hvis Lars Løkke Rasmussen ikke kan opfylde partiets krav om, at ingen får mere end 30 minutters transport, vil partiet peget på Socialdemokraternes Helle Thorning-Schmidt.

Portræt af Per Ørum Jørgensen - spritkørsel ændrede hans politiske liv:

Det er før set i dansk politik, at mødet mellem alkohol og bilnøgler kan ændre en politisk karriere.

For Kristendemokraten Per Ørum Jørgensen har kombinationen ført til et partiskifte, et politisk liv i nærheden af spærregrænsen og en rolle som et usikkert 90. mandat for regeringen.

Det sidste først.

Da regeringen skulle indfri Dansk Folkepartis krav om øget grænsekontrol for at lægge ryg til den efterlønsreform, som regeringen havde besluttet sammen med DF og De Radikale, sikrede Per Ørum Jørgensen flertallet for grænsekontrollen.

Siden har han flere gange slået sig i tøjret, men hans mandat har regeringen stadig. Han indtog også en kontroversiel rolle, da regeringen i foråret skulle have flertal for sin økonomiske 2020-plan.

Han forlod forhandlingerne, da han ikke kunne komme igennem med sine hovedkrav om at bevare akutfunktioner på sygehusene i Holstebro, Svendborg og Næstved. Da han var ude, sprang løsgængeren Pia Christmas-Møller til.

Per Ørum Jørgensen skiftede fra De Konservative til Kristendemokraterne i forsommeren 2010, efter at han i februar blev taget med en promille på mellem 1,3 og 1,4.

Det førte til en orlov fra Folketinget, alkoholbehandling og altså partiskiftet, som i øvrigt også betød, at Kristendemokraterne var i Folketinget igen efter at have været ude siden 2005.

Per Ørum Jørgensen er født den 9. december 1970 og har været medlem af Folketinget fra den 8. februar 2005 - valgt i Ringkøbing - og den 13. november 2007 genvalgt i Vestjyllands Storkreds.

Kristendemokraterne svinger i meningsmålingerne mellem 0 og en procent af stemmerne, og risikerer dermed at falde for spærregrænsen på to procent.