Nyheder

Værd at vide om Enhedslisten (EL)

Liste: Ø

Partileder (politisk ordfører):Johanne Schmidt-Nielsen. BA i socialvidenskab. Født 22. februar 1984 i Odense. Opstiller i Nørrebrokredsen, Københavns Storkreds. Medlem af Folketinget siden 2007. Læs portræt af Johanne Schmidt-Nielsen nederst i artiklen.

Megafon-måling foretaget for TV 2 & Politkken (23. - 25. august 2011)

: 4,3 procent.

Valgresultat 2007

: 2,5 procent.

Mærkesager:

Økonomisk omfordeling fra samfundets top til samfundets bund, 100 pct. bæredygtig energi.

Udfordringer:

Skal levere støtte til en mulig S-SF-regering med en helt anden politisk-økonomisk tilgang. Hvordan kan EL påvirke en rød regering, når EL dybest set ikke vil vælte en S-SF-regering? Hvis den seneste fremgang fortsætter, bliver det med et meget uprøvet hold.

Statsministerkandidat

: Helle Thorning-Schmidt (S).

Portræt af Johanne Schmidt-Nielsen - ordfører for det hele:

Johanne Schmidt-Nielsen har en travl hverdag på Christiansborg. Meget travl.

Som en del af Enhedslistens blot fire personer store folketingsgruppe har hun siden valget i 2007 haft rigeligt med ordførerskaber at tage sig af - otte af slagsen.

Særligt ét skiller sig ud. Både fordi, der er tale om en ny konstruktion i det venstreorienterede parti, men også fordi det placerer den blot 27-årige Johanne Schmidt-Nielsen i skudlinjen som partiets frontfigur:

Siden marts 2009 har hun nemlig haft posten som politisk ordfører.

Det har bragt hende i vælten for det lille parti, og den "uanstændige" politik fra den borgerlige regerings side har været i skudlinjen gang på gang.

"Indignationen som drivkraft" - overskriften for et interview med Johanne Schmidt-Nielsen i Djøf-bladet - synes gennemgående, for hendes politiske virke.

Men Johanne Schmidt-Nielsens politiske mani - og dertil hørende travlhed - har også haft en pris: I efteråret 2009 fik den stressede politiske ordfører et ildebefindende på Folketingets talerstol.

Måske er der udsigt til lidt færre bolde i luften for den travle Johanne. De seneste meningsmålingerne giver Enhedslisten en tilslutning på omkring fire procent, hvilket vil udløse syv-otte mandater - eller dobbelt så mange som ved valget i 2007.

Her klarede Enhedslisten kun lige at hæve sig over spærregrænsen med 2,2 procent af stemmerne.

En del af forklaringen på Enhedslisten fremgang i meningsmålingerne vurderes at være Johannes Schmidt-Nielsens klare afstandtagen til SF's og Socialdemokraternes pointsystem for familiesammenføringer.

"At leve i sit land med den, man elsker, er en naturlig ret i et frit samfund. Der skal der ikke sættes point på," fastslog Johanne Schmidt-Nielsen dengang i foråret.

Få dage senere kunne hun læse i Politiken: "SF's vælgere flygter til Enhedslisten".

Den politiske ordførers indignation vækker tilsyneladende en vis genklang uden for Christiansborgs mure.