Nyheder

Værd at vide om De Radikale (R)

Liste: B

Partileder:

Margrethe Vestager. Født 13. april 1968 i Glostrup. Cand.polit. Opstiller i Rudersdalkredsen, Nordsjællands Storkreds. Medlem af Folketinget siden 2001. Læs portræt af Margrethe Vestager nederst i artiklen.

Megafon-måling foretaget for TV 2 & Politiken (23. - 25. august 2011):

7,4 procent.

Valgresultat 2007:

5,1 procent.

Mærkesager:

Afskaffelse af efterløn, ejerboligskat, stram styring af økonomien, klima og grøn energi, lempelig udlændingepolitik, folkeskole (vil gøre op med kontrol og overvågning). Vil bevare regionerne. Vil lette skat på arbejde, men øge afgifter på bl.a. usunde fødevarer.

Udfordringer:

Peger på Helle Thorning-Schmidt og dermed SF i en regering, men er uenig i flere af S-SF's politisk-økonomiske midler. Er gået markant frem efter forlig med de borgerlige om efterløn og pensionsalder. Alligevel peger partiet på Thorning som statsminister. To tredjedele af den nuværende gruppe genopstiller ikke.

Statsministerkandidat:

Helle Thorning-Schmidt.

Læs portræt af Margrethe Vestager - vil ikke være nikkedukke:

Margrethe Vestager og De Radikale er for alvor tilbage i en central rolle i dansk politik.

Det er ellers ikke mange måneder siden, at Vestager og Co. indtog rollen som marginaliseret oppositionsparti.

Vælgerne sivede og De Radikale var mere eller mindre sat uden for indflydelse af Helle Thorning-Schmidt (S) og Villy Søvndal (SF), der ikke levnede megen plads til De Radikale mærkesager.

Alt det er ændret med partiets efterlønsaftale med Løkke-regeringen og DF. Vestager har vist, at hun ikke vil agere nikkedukke for S og SF, og hun gjort det tydeligt, at De Radikale går efter indflydelse, hvor de kan få det.

Margrethe Vestager har til stadighed slået fast, at partiet hører til i rød blok efter det kommende valg og peger på Helle Thorning-Schmidt som ny statsminister. Men som hun selv siger:

"Dét, at man gerne vil samarbejde, er ikke det samme som at være enige med hinanden."

Beskeden til vælgerne er klar. Når det kommer til centrale radikale mærkesager, går hun sine egne veje.

Det gælder på udlændingeområdet, hvor hun ikke vil nikke til S og SF's pointsystem for familiesammenføringer.

Og det gælder altså ikke mindst i forhold til efterlønnen, hvor Vestager til S og SF's store fortrydelse, gik sammen med blå blok om en tilbagetrækningsreform.

Vestagers enegang i oppositionen kan faktisk vise sig at redde hende og partiet et hæderligt valgresultat i hus.

Efter en længere periode med middelmådige målinger på omkring fem procent af stemmerne - langt fra de glade dage ved valget i 2005 - har vælgerpilen peget opad de seneste måneder.

Særligt afvisningen over for det kontroversielle pointsystem har givet pote for Vestager og Co., der også ser ud til at høste stemmer på efterlønsaftalen med VKO.

I hvert fald ligger målingerne ved indgangen til valgkampen på 7,5 procent af stemmerne eller 13 mandater. Det er fire mandater flere end ved partiets katastrofevalg i 2007, hvor det kun blev til 5,1 procent.

Så må tiden efter et magtskifte vise om Margrethe Vestager virkelig har mere til fælles med sine venner i rød blok end med blå blok.

Men under alle omstændigheder ser det ud til, at De Radikale er på vej til at generobre positionen som tungen på vægtskålen.

Og så kan en ny ministerpost til den tidligere undervisnings- og kirkeminister måske også hjælpe samarbejdet på vej.