Nyheder

Værd at vide om De Konservative (K)

Liste: C

Partileder:

Justitsminister Lars Barfoed. Født 4. juli 1957 på Frederiksberg. Cand.jur. Opstillet i Nordsjællands Storkreds. Medlem af Folketinget siden 2001. Læs portræt om Lars Barfoed nederst i artiklen.

Megafon-måling foretaget for TV 2 & Politiken (23. - 25. august 2011):

6,6 procent.

Valgresultat 2007:

10,4 procent.

Mærkesager:

Lavere skat, afskaffelse af efterløn, afskaffelse af regionerne, reform af førtidspensionen, lov og orden, personlig frihed og ansvar, faglighed skal styrkes i uddannelsen.

Udfordringer:

Har svært ved at brænde igennem med mærkesager. Står i skyggen af regeringspartneren, Venstre. Øget vælgertilslutning er påkrævet efter vælgerflugt. Gruppen har mistet flere garvede profiler. Forholdet til DF er anspændt.

Statsministerkandidat:

Lars Løkke Rasmussen (V).

Portræt af Lars Barfoed - skal genrejse De Konservative:

"90 procent af den danske befolkning er konservative - de ved det bare ikke".

Sådan sagde statsminister Poul Schlüter, der skabte over ti års borgerligt styre og blev den første Konservative statsminister siden Højres J.B.S. Estrup, som sad fra 1875 til 1894.

Justitsminister Lars Barfoed tænker måske på Schlüters fyndord, når han skal genrejse partiet, der har oplevet en historisk nedtur i meningsmålingerne det seneste år.

I januar afløste han udenrigsminister Lene Espersen som partileder. Da hun gik, var partiets opbakning halveret til godt fem procent af vælgerne.

Ifølge de foreløbige meningsmålinger er det endnu ikke lykkedes Lars Barfoed at trække De Konservative op til et niveau, der kan matche den tidligere partileder Bendt Bendtsen, der lidt hånligt gik under tilnavnet "Mr. 10 Per Cent".

Opgaven kan ligne en Uriaspost for den 53-årige jurist, fordi de Konservative værdier er trængt på den politiske slagmark.

Liberal Alliance har hånet partiet for ikke at føre klassisk borgerlig politik. I nytårstalen "stjal" statsminister Lars Løkke Rasmussen K's opgør med efterlønnen.

Samtidig har Løkke sat den lavere topskat i bero, mens Dansk Folkeparti har kapret "Gud, konge og fædreland" som nationalkonservative værdier.

Der venter derfor en stor udfordring for den socialkonservative Lars Barfoed, der ligesom Schlüter "ikke er så Konservativ, at det gør noget".

Han fik straks støtte fra EU-kommissær Connie Hedegaard, der så ham som "et gennemkonservativt holdningsmenneske, sådan lidt à la Schlüter".

Lars Barfoed har siddet i Folketinget siden 2001. I 2006 blev han på DF's anbefaling fyret som familie- og forbrugerminister efter skandalen om lemfældig kødkontrol.

Og forholdet til støttepartiet har af samme grund været temmelig anspændt i perioder.

Opgaven for Lars Barfoed i den kommende valgkamp er enkel og vanskelig på samme tid: Han skal hjælpe Løkke-regeringen til genvalg, og han skal hente flere stemmer til De konservative ved at profilere de konservative mærkesager.