Nyheder

Værd at vide om Dansk Folkeparti (DF)

Liste: O

Partileder:

Pia Kjærsgaard. Født 23. februar 1947 i København. Hjemmehjælper. Valgt i Kalundborgkredsen, Sjællands Storkreds. Medlem af Folketinget siden 1984. Læs portræt af Pia Kjærsgaard nederst i artiklen.

Megafon-måling foretaget for TV 2 & Politiken (23. - 25. august 2011):

12,3 procent.

Valgresultat 2007:

13,9 procent.

Mærkesager:

Stram udlændingepolitik, vægter de ældres forhold højt. Vil afskaffe regionerne. Sundhedspolitik, hård retspolitik, meget EU-skeptisk. Ønsker i princippet at bevare efterlønnen, men har indgået forlig.

Udfordringer:

DF har givet køb og er kommet i klemme i forliget om efterløn og udskudt pensionsalder. Det kan blive svært at forklare vælgerne. Har ingen decideret selvstændig økonomisk politik. DF er topstyret. Der er langt til baglandet.

Statsministerkandidat:Lars Løkke Rasmussen (V).

Portræt af Pia Kjærsgaard - står foran skæbnesvalg:

Valg er en disciplin, som Dansk Folkepartis formand har vist, at hun mestrer til fulde.

Siden Pia Kjærsgaards første folketingsvalg som partiets frontfigur er det blevet til mandatfremgang hver eneste gang.

Ved det seneste folketingsvalg i 2007 fik Dansk Folkeparti således 13,8 procent af stemmerne og dermed 25 mandater.

Det kommende valg kan imidlertid sætte en stopper for den rekord. Pia Kjærsgaard og Co. står ved indgangen til valgkampen til en tilbagegang på et par mandater.

Og med aftalen med regeringen og De Radikale om at forringe efterlønnen og fremrykke folkepensionsalderen har Pia Kjærsgaard udfordret partiets kernevælgere mere end nogen sinde før.

Det er en kendsgerning, som selv grænsekontrollen - som DF fik som modydelse for at lægge stemmer til efterlønsreformen - ikke har formået at ændre på, hvis man skal tro meningsmålingerne.

På den anden side har Pia Kjærsgaard altid præsteret bedre end meningsmålingerne har spået, når valgdagen oprinder.

Det ændrer dog ikke ved, at det er et skæbnevalg Pia Kjærsgaard går indtil denne gang.

DF's parløb med VK-regeringen, siden Anders Fogh Rasmussens (V) magtovertagelse i 2001, kan meget vel blive afløst af en tilværelse i opposition - og dermed et farvel til direkte indflydelse og rollen som tungen på vægtskålen.

Og hvad vil Dansk Folkepartis formand så gøre?

"Jeg vil under ingen omstændigheder lade mig sætte uden for døren. Vores stemmer skal have indflydelse," fastslog Pia Kjærsgaard tidligere på året.

Ifølge Pia Kjærsgaard kan Dansk Folkeparti blandt andet samarbejde med de gamle arvefjender i rød blok på nøgleområder som udlændinge- og socialpolitikken.

Skulle valget omvendt ende med endnu en blå sejr, må Pia Kjærsgaard nok endnu engang stille sig tilfreds med rollen som støtteparti.

Pia Kjærsgaard har ganske vist gentagne gange selv luftet muligheden for at få en ministerbil med følgende udsagn:

"Jeg kan ikke se en eneste årsag til, at Dansk Folkeparti ikke kunne være et regeringsparti."

Men den mulighed har Lars Løkke Rasmussen (V) og Lars Barfoed (K) lukket helt ned for med klare udmeldinger om, at de går efter en ny VK-regering.

Dermed er der ikke meget, som tyder på, at 64-årige Pia Kjærsgaard får lov at slutte sin store politiske karriere med en ministertaburet.

Til gengæld vil spørgsmålet om et muligt generations- og magtskifte i Dansk Folkeparti blive aktualiseret, hvis Pia Kjærsgaard og Dansk Folkeparti må tage plads i oppositionen efter valget.