Nyheder

Krav om indgreb mod Roundup vokser

På Christiansborg vokser kravet om indgreb over for verdens mest brugte ukrudtsgift, Roundup, efter at målinger i 2009 viste ekstraordinært mange fund i grundvandet.

Miljøstyrelsen og Naturstyrelsen har netop beklaget, at de beskyldte det private analysefirma Eurofins for at begå analysefejl, da Eurofins i 2009 fandt rester af Roundup i en række boringer.

Både Socialdemokraterne og SF samt regeringspartiet De Konservative vil nu have stramninger.

Mislykket manipulation

"Miljøminister Karen Ellemanns manipulationer lykkedes ikke, og ministeriet har nu beklaget over for Eurofins. Konklusionen er dog stadig, at vi har et Roundup-problem, som ministeren må forholde sig til," siger miljøordfører Mette Gjerskov fra Socialdemokraterne.

Hun henviser til, at Ellemann den 24. juni fortalte Folketingets Miljøudvalg, at de mange Roundup-fund kunne forklares med analysefejl. Miljøstyrelsen fastholder i dag, trods den fejlagtige påstand mod Eurofins, at Roundup ikke er et problem for grundvandet.

"Vi har brug for en handlingsplan for, hvordan vi undgår Roundup i grundvandet fremover. Ministeren må gøre brug af de mange eksperter, der advarer om, at vi måske kun har set begyndelsen til større forureninger," siger Mette Gjerskov.

Hun finder det også på sin plads med en undskyldning fra Karen Ellemann til Folketinget.

Skal op i EU

SF's Steen Gade erklærer, at tiden ikke er til flere udsættelser.

Brugen af Roundup må begrænses i en fart, og miljøministeren må tage sagen om Roundup i EU, mener han.

"Allerede i 2003 lå der forslag om indskrænkninger, men de blev taget af bordet af daværende miljøminister Hans Chr. Schmidt", siger Steen Gade.

Den konservative miljøordfører, Tage Leegaard, krævede i Radioavisen lørdag forbud mod Roundup.

For tidligt at frikende

Til Nyhedsmagasinet Ingeniøren siger professor Hans-Jørgen Albrechtsen fra DTU Miljø, at det er for tidligt, når Miljøstyrelsen frikender Roundup.

"Det er en overraskende hurtig konklusion," mener han.