Nyheder

Helle Thorning begræder tragedien

Massakren på øen Utøya, der fredag kostede mindst 84 unge mennesker fra Arbeiderpartiets Ungdomsforbund livet, vækker stor sorg hos de danske socialdemokrater.

"Begivenhederne i Norge er en ufatte-lig tragisk hændelse, og i dag går vores tanker til alle de mennesker, som er berørt af katastrofen," siger Helle Thorning-Schmidt.

"Det bliver kun endnu mere ufattelig sørgeligt af, at den har ramt børn og unge mennesker, som var samlet for at more sig, men også for at diskutere, hvordan vi får en bedre verden," siger S-formanden.

Hun har aldrig selv været på øen, der ellers ofte har besøg af socialdemokratiske personligheder i forbindelse med den traditionsrige sommerlejr, som blev fatal for 84 teenagere.

Norges statsminister Jens Stoltenberg skulle have holdt tale på øen lørdag. I stedet tager han sammen med flere af sine ministre til landsbyen Sundvollen nordvest for Oslo, hvor han skal møde de overlevende og pårørende til de involverede i skuddramaet.

"Det vil tage år for det norske samfund at komme sig over, og det, vi skal minde hinanden om i dag, er, at vi aldrig nogensinde må blive så angste for den slags begivenheder, at vi holder op med at leve vores normale liv," siger Helle Thorning.

"Vi skal stadig gå på arbejde, vi skal forsamles, og unge mennesker skal mødes på sommerlejre, hvor de morer sig og diskuterer politik - for det er vores livsform, vores måde at leve på, og den skal fortsætte uanset den forfærdelige hændelse."

Også overborgmester i København, Frank Jensen, udtrykker sin medfølelse for de norske kolleger.

"Det er afskyvækkende og helt ufatteligt. Mine tanker går til alle nordmænd, til kollegerne i Oslos bystyre og til den norske regering. Det er en national sorg, der har ramt den norske hovedstad, og det er en sorg, vi deler i København," siger Frank Jensen.