Nyheder

"Han skød den sødeste pige han så"

De tre norske drenge Marius, Mats og Jostein gemte sig, mens massemorderen på Utøya gik rundt med automatpistol og forsøgte at lokke dem frem fra deres gemmesteder.

Drengene løb ind i skoven, da massemorderen, der var klædt ud som politimand, begyndte at skyde. Inde i skoven splittede gruppen sig op, og Marius Helander Røset gemte sig under en klippe.

"Det første han gjorde, var at skyde den første søde pige, han så," fortæl-ler Marius Helander Røset til VG.no.

"Manden stod lige i nærheden af os og kastede sten i vandet for at lokke os frem," fortæller han videre.

Klarede ikke svømmeturen

Der kom flere til området, hvor Marius gemte sig. Og efter cirka 45 minutter var der nogen, der gav Marius besked på at svømme fra øen. Og Marius forsøgte også at svømme fra Utøya.

Vi fik besked om at se ned, men det var umuligt ikke at se, at der lå døde mennesker overalt rundt om os

Mats Moen Kristiansen var til stede på Utøya, da gerningsmand gik amok

"Men jeg kunne ikke klare det. Mit tøj blev så tungt i vandet. Derfor svømmede jeg tilbage til øen og fandt en todelt grotte, hvor jeg gemte mig sammen med flere andre," siger Marius Helander Røset.

Unge: Flere gerningsmænd

Flere af de unge, som var på øen under skuddramaet, mener, at der har været flere gerningsmænd, fortæller de til VG. Marius Helander Røset er enig i den betragtning.

"Jeg er helt sikker på, at der blev skudt fra to forskellige steder på øen samtidig," siger han.

Jeg så hvordan en dreng lå på bakken. Han rystede, og så kom de tilbage og skød ham en gang til

Anonym pige, der var på Utøya, da den voldsomme ugerning fandt sted

Efter et godt stykke tid kom to fiskere sejlende og råbte til de unge at gerningsmanden var blevet stoppet.

Politiet har anholdt den 32-årige Anders Behring Breivik i forbindelse med massakren på Utøya og bomben i Oslo i går. Han er nu sigtet for både terrorangrebet i Oslo og de mange drab på unge mennesker på øen Utøya.

Ung pige: Sikrede sig at de døde

En 16-årig pige, der også overlevede massakren på Utøya fortæller, at gerningsmanden sikrede sig, at hans skudofre døde.

"Jeg så hvordan en dreng lå på bakken. Drengen rystede, og så kom de tilbage og skød ham en gang til," siger hun til VG.no.

Mit tøj blev så tungt i vandet. Derfor svømmede jeg tilbage til øen og fandt en todelt grotte, hvor jeg gemte mig sammen med flere andre

Marius Helander Røset

Mats Moen Kristiansen var i bad, da han hørte de første skud. Sammen med flere andre fik de låst døren til badet, hvor de gemte sig. Imens passerede våben-desperadoen kun halvanden meter fra, hvor de lå i skjul.

"Det virkede som om, han havde travlt. Han råbte febrilsk omkring sig. Det var de længste timer i mit liv. Til sidst kom der politi ind. Jeg var usikker på, om det reelt var politi, eller om det også var gerningspersoner," siger Mats Moen Kristiansen.

Døde mennesker over alt

Politiet bad ifølge Mats Moen Kristiansen de unge om at kigge ned, da de blev hjulpet væk.

De tre drenges forældre har ifølge vg.no givet tilladelse til, at drengene blev interviewet og fotograferet.

"Vi fik besked på at se ned, men det var umuligt ikke at se, at der lå døde mennesker overalt rundt om os," siger han.