Nyheder

Ekspert: Norsk dræber er ekstrem fanatiker

Selvom fredagens terrorangreb, der indtil videre har kostet 91 mennesker livet, virker som en sindssyg handling, så var det formentlig ikke en sindssyg mand, der stod bag.

I stedet peger en speciallæge i psykiatri på, at den 32-årige nordmand formentlig er en ekstrem fanatiker, som ikke ser sine handlinger som forkerte.

"Når vi taler om fanatikere, er der tale om folk, der personlighedsmæssigt bliver tiltrukket af en sort/hvid verden, og som har et meget stort had til nogle bestemte grupper - for eksempel jøder eller muslimer," siger Henrik Day Poulsen.

"Med tiden bliver de så overbeviste om, at de har ret, og at de andre er deres fjender, så de har ret til at udrydde dem. Når de først bliver så ensporede og fanatiske, bliver de ekstremt farlige," fortsætter han.

Anders Behring Breivik, som den formodede gerningsmand hedder, har ved flere lejligheder givet udtryk for ekstreme holdninger på flere internetsider, for eksempel Twitter, Facebook og document.no.

Men derudover er det ikke sikkert, han har opført sig bemærkelsesværdigt anderledes. Mange fanatikere lever nemlig et helt almindeligt liv ved siden af deres ekstremisttilværelse.

"Det er de mænd, der stod bag bomberne i London 2005. Her er det kommet frem, at nogle af de muslimer rent faktisk var yderst velintegrerede og levede et fuldstændig almindeligt borgerligt liv," siger Henrik Day Poulsen og tilføjer:

"Men de levede et dobbeltliv, hvor de dyrkede deres ekstremisme i et parallelsamfund. Det samme kunne sagtens gøre sig gældende for den 32-årige nordmand."

Gerningsmandens tankegang sammenligner psykiateren med al-Qaedas.

"Jeg kan forstå, han har lokket dem hen til sig ved at sige, han var politimand. Det er bevidst kynisk - for at kunne dræbe så mange som muligt," siger Henrik Day Poulsen og sammenligner det med at køre en bilbombe ind i et shoppingcenter i myldretiden.