Danske kvinder hårdt ramt af kræft

Danske kvinders dødelighed af kræft er næsthøjest blandt de 27 lande i EU, fremgår det af den seneste opgørelse fra Eurostat, EU's statistikbureau.

På listen ligger kun Ungarn ringere end Danmarks tvivlsomme 26. plads, mens andre nordiske EU-lande som Finland og Sverige ligger på henholdsvis en femte og en tolvteplads.

Det fremgår af et svar fra indenrigs- og sundhedsminister Bertel Haarder (V), som er politisk er blevet afkrævet en sammenligning med de øvrige EU-lande.

Ifølge tabellen har Danmark en dødelighed af kræft pr. 100.000 kvinder med 168,2 dødsfald. Ungarn har 178,2.

S: Dybt bekymrende

Socialdemokraternes sundhedsordfører, Sophie Hæstorp Andersen, kalder den danske placering dybt bekymrende.

"Det understreger, at der er behov for ambitiøse mål for den danske kræftindsats, så danske kvinders overlevelseschancer er lige så gode som i de lande, vi normalt sammenligner os med," siger hun.

Socialdemokraterne og SF har som mål at nedbringe antallet af kræfttilfælde med 20 procent i 2020, og dødeligheden skal være på niveau med de andre nordiske lande i 2020, tilføjer ordføreren.

Mange danske kvinder ryger

Ifølge Bertel Haarders svar er der en række årsager til den høje danske dødelighed, herunder at andelen af kvindelige rygere i Danmark i mange år var høj sammenlignet med andre EU-lande.

"Derfor har regeringens indsats med pakkeforløb, kræftplaner med mere også rettet sig mod både forebyggelse, tidlig opsporing, hurtig og kvalificeret behandling," lyder svaret fra ministeren, som fortsætter:

"Indsatsen har båret frugt. Fra et meget højt udgangspunkt på ca. 200 døde pr. 100.000 danske kvinder i årene 1998-2001 er tallet faldet til de nævnte cirka 168. Det er et væsentligt kraftigere fald end i de fleste andre europæiske lande. Men tallet er stadig alt for højt på grund af det høje udgangspunkt."