Nyheder

Minister har allerede kig på delikatesser

Fødevarestyrelsen er allerede nu i gang med en kampagne for at kontrollere, om de danske supermarkeder bryder loven, når de mærker blandt andet deres produkter i delikatessen.

Det fortæller fødevareminister Henrik Høegh (V), efter det er kommet frem, at delikatesseafdelingerne i de danske supermarkeder ompakker industriproducerede varer og sælger dem i delikatessen.

"Der kører en kontrolkampagne i øjeblikket. Her holder vi øje med, hvordan man mærker sine varer. Og hvis butikkerne vildleder, får de en anmærkning," siger ministeren og fortsætter:

"Men det lyder ikke etisk korrekt, det som er sket i delikatesserne. Det virker som om, at butikkerne vil forhøje prisen ved blot at udportionere varerne."

Fødevarestyrelsens kontrolbesøg i de danske supermarkeder skal ende ud i en rapport, som efter planen ligger klar i september.

Og først når ministeren har den på sit bord - og fagfolk har gransket den - vil han tage stilling til, om der er behov for at stramme loven.

"Jeg vil gerne have rapporten, inden jeg siger, hvordan man kan stramme op. Om vi for eksempel skal have en nærmere definition af forskellen på vejledning og vildledning," siger Henrik Høegh.

Ministeren vil derefter diskutere problemet med partierne i fødevareforligskredsen.

Avisen 24timer har kigget medarbejderne i 14 supermarkeder - blandt andet Bilka, Føtex, Kvickly og Superbrugsen - over skuldrene.

Avisen har fundet ud af, at det ofte ikke er andet end ompakkede industriprodukter, der lægges til rette i kølemontrerne i supermarkedernes delikatesseafdelinger.

Ifølge Forbrugerrådet er supermarkedernes fremgangsmåde dog ikke ulovlig. Men flere politikere har tirsdag krævet, at reglerne strammes, så butikkerne ikke blot kan ompakke produkter.

Den store supermarkedskæde COOP har meldt sig klar til at ændre mærkningen af deres varer i delikatessen, hvis lovgiverne kommer med forslag til, hvordan det skal gøres.