Nyheder

Museumschef: Gulv føles som trommeskind

I Medicinsk Museion i Bredgade i København er det ikke kun historiske genstande, der har lidt skade efter weekendens skybrud - hele bygningen skal gennemgå en dyr renovering, før den bliver sikker igen, siger museumschef Thomas Söderqvist til nyhederne.tv2.dk.

Det skyldes, at den gamle bygning, der huser museet, står på træpæle ovenpå en kombination af en sump og en losseplads, forklarer han:

"Når der kommet et skyl som i weekenden, så synker underlaget. Samtidig har der været flere skrid. Gulvet i kælderen er krakeleret, og det virker som om den gamle losseplads er forsvundet ind under huset. Når man går på gulvet, er det ligesom at gå på trommeskind," siger han.

En bygningsingeniør har vurderet, at man kan falde en meter ned i sumpen, hvis gulvet giver efter.

Verdens største samling af røntgenapparater

I museets kælder var en stor samling af skeletter fra kirkegårde fra senmiddelalderen, ligesom en af verdens største samlinger af historiske røntgenudstyr fra år 1900 og frem til i dag også stod under vand.

"Det hele lå og flød i 85 centimeter højt vand, da vi kom ned i kælderen natten til søndag. Det er en kamp mod tiden for at undgå skimmelsvamp og rust, men jeg tror, vi kan redde det meste. Procentuelt er det ikke så stor en del af vores samling, der er blevet beskadiget, men sådan noget må bare ikke ske," siger Thomas Söderqvist.

Man stiller ikke brandsikre skabe på loftet

I kælderen stod også brandsikre skabe med mange værdifulde ting:

"Man stiller jo ikke brandsikre skabe på loftet, derfor stod de også i kælderen. Vi har aldrig tænkt på, at kælderen kunne blive oversvømmet, fordi kælderen har på intet tidspunkt i museets tid haft problemer med at holde vandet ude," siger museumschefen.

Artiklen fortsætter under videoen

Kollegaer fra hele verden følger med

Museet har fået sympatierklæringer fra hele verden:

"Kollegaer rundt om i verden har skrevet mails og har skrevet på Facebook. De ser det som et forvarsel, for mange museer rundt om i verden er jo bange for konsekvenserne af den globale opvarmning, som man måske ikke tænker på også kan få betydning for kulturarven," siger Thomas Söderqvist.

Otte ældre malerier skadet på Statens Museum for Kunst

Ifølge en rundringning som politiken.dk har foretaget har skybruddet forårsaget skader på otte ældre malerier på Statens Museum for Kunst.

På Det Kongelige Bibliotek har samlingen ikke lidt skade, og det samme gælder for Det Kongelige Teater og Glyptoteket. Knap så heldig har Tivolis Koncertsal imidlertid været - her gik det ud over en samling gamle noder.

En del vand i Statsministeriets kælder

Slots- og Ejendomsstyrelsen oplyser til nyhederne.tv2.dk., at de tre slotte i København - Amalienborg, Christiansborg og Rosenborg - ikke har lidt større skade: Der har været vand i kælderen på Amalienborg og Christiansborg, mens der har været en del vand i kælderen under Statsministeriet.

Der har også været vand i kælderen på Rosenborg, men voldgraven har taget fra. Ingen værdifulde ting er gået tabt.