Nyheder

Dit juletræ bliver grimt og dyrt

Det er juli, og selv om der er lang tid til jul, kan man godt begynde at bekymre sig over, hvordan årets juletræ bliver. Noget tyder nemlig på, at danske juletræer fremover bliver både grimmere, dyrere og en større belastning for miljøet. Det skriver videnskab.dk.

Ifølge danske juletræsdyrkere og forskere kan juleglæden blive spoleret, hvis ikke staten har lyst til at administrere penge og afgifter, som dyrkerne indbetaler til en særlig fond, og som går til god forsikring.

Forskningen skal sikre populære og miljøvenlige juletræer, og at Danmark er blandt de bedste i verden med hensyn til juletræer. Vil staten ikke styre ordningen, mener juletræsdyrkerne, at de går glip af viden, der kan give de bedste træer i en tid med klimaforandringer.

Regn skader træerne

"Når det regner mere, vil træerne for eksempel vokse hurtigere, og så skal en dyrker regulere træets vækst, så der ikke bliver for stor afstand mellem grenene. Klimaforandringer betyder også, at ukrudtet vokser hurtigere, og det kalder på øget brug af sprøjtemidler," siger seniorforsker Lars Bo Pedersen fra Københavns Universitet.

Juletræer

I Danmark produceres hvert år over 10 millioner juletræer til en samlet værdi af 1,5 milliarder kroner. 90 procent af træerne går til eksport.

Kilde: videnskab.dk

Tidligere har juletræsdyrkerne indbetalt penge til en statsstyret fond, men staten trak sig ud af fonden i 2008, og lige siden har der ikke været så mange penge til forskning.

Det var vist sig, at det har været for svært for en interesseorganisation som Dansk Juletræsdyrkerforening at få alle til at betale til ordningen.