Nyheder

Veto sparkede festen i gang

At åbne Roskilde Festival fra den frygtindgydende Orange Scene har altid været forbundet med en stor ære i musikerkredse.

I år var det de fem elektroniske vismænd i Veto, der havde fået æren. Kvintetten har altid været garant for en gedigen gang mørk, elektronisk rock svøbt i gode melodier med kant.

Da Veto gik på, stoppede regnen over dyrskuepladsen. En imponerende skare af festivalens ca. 75.000 gæster havde fundet vej til den stolte Orange Scene, hvor de forventningsfuldt tog imod bandet med de dybe, jyske rødder. Der skulle ikke gå længe, før Veto fik hank i det musikhungrende publikum med det veldrejede hit "Blackout", hvor Troels Abrahamsens vokal, der leder tankerne i retning af Robert Smith fra The Cure, lagde sig som blød glasur på den knaldhårde bund leveret af den altid dedikerede trommeslager Mads Hasager.

Veto fik godt fat fra start, men mistede momentvis grebet, når numrene blev for introverte og skumlende. Og det gjorde de desværre en kende for tit. At åbne Orange Scene er altid en svær kunst, som kræver en toptunet, skarpt skåret optræden. Derfor fungerede Veto også klart bedst, når de præsenterede deres dansable hits, hvor publikum kunne lade fødderne tale.

Det relativt lille orkester fyldte Orange Scene godt ud - både visuelt og lydmæssigt, og leverede en helhjertet indsats, der var mere end godkendt. Bredden er og bliver et must, når man skal sparke en fest af Roskildes kaliber i gang. Teitur var for et par år siden et levende bevis på, hvorfor bredden som kickstarter på Orange er så vigtig. Den lille færing faldt totalt igennem. Det gjorde Veto langt fra, og det er i sig selv en stor bedrift.