Kampagne giver mindre roma-had på Roskilde

Ubehagelige skilte med påskriften "Alle sigøjnere skal skydes" og "No fucking gypsies here" har de seneste år været fast inventar på Roskilde Festival. Men i år har en gruppe sat sig for at gøre noget ved det.

Ved at snakke med såvel pantsamlere som festivalgæster, forsøger de at skabe respekt mellem de to parter - og kampagnen har hjulpet på rekordtid.

"Stemningen er løftet op til et langt bedre niveau i år. De skilte, vi så mange af sidste år, er der slet ikke længere," siger kampagneleder Anne Bøtcher Jacobsen.

Initiativet hedder "Go' Pant Stil" og er en del af Roskilde Festival for første gang.

I grupper på fire går medarbejderne rundt og hører til gæsternes og pantsamlernes oplevelser og giver gode råd til, hvordan de undgår ubehagelige situationer.

Pantsamlerne for eksempel kan komme langt med at smile og spørge om lov, før de tager flasker og dåser i lejrene, forklarer Anne Bøtcher Jacobsen.

"Gæsterne skal til gengæld lære at sige nej på en pæn på, hvis de ikke vil af med deres pant i stedet for at kaste dåser efter pantsamlerne eller overfalde dem verbalt," siger hun.

Og pantsamlerne, der primært er romaer og afrikanere, kan sagtens mærke effekten af kampagnen.

"Danskerne er simpelthen så flinke," siger nigerianske Charles Johnson, der samler flasker på Roskilde hele ugen.

"Det virker som om, de godt kan forstå, hvorfor vi gør det. De er meget venlige," fortsætter han.

Også festivalgæsterne i Roskilde er glade for "Go' Pant Stil"-initiativet.

"Det er rigtig fedt, at man prøver at skabe respekt mellem parterne. Vi skal være her allesammen - det er også deres festival," siger 27-årige Christina Renée.