Nyheder

Flere bliver syge af frugt og grønt

Farlige bakterier som salmonella skal ikke længere kun forbindes med kød og æg, som Fødevarekontrollen har brugt millioner på at bekæmpe siden 1990'erne.

Nu er det salat, minimajs eller frosne hindbær, der i stigende grad gør forbrugerne syge, skriver Politiken.

Flere gange årligt er der udbrud af alt fra roskildesyge og rejsediarré til salmonella og campylobacter-bakterier, som stammer fra forurenede grøntsager. Udbruddene fører ubehagelige og i værste fald dødelige sygdomstilfælde med sig.

Ser man tilbage til tiden før år 2000, gik der ti år mellem sygdomsudbrud, som skyldtes grøntsager.

Bær og spirer er de nye syndere

Især importerede salater, krydderurter, minimajs, sukkerærter, frosne bær og lucernespirer bærer i stigende grad farlige bakterier med sig, skriver Politiken.

De grønne sager er vandet med spildevand eller plukket af syge mennesker i fjerne lande, og det forurener varerne. Det bekræfter specialkonsulent i Fødevarestyrelsens mikrobiologiske kontor for fødevaresikkerhed, Annette Perge.

"Vi kan se på udbruddene, at de er i stigning, der bliver flere og flere. Det samme mønster ser vi i andre lande. Spirerne i Tyskland er det allerseneste, men vi har også fundet norovirus (som medfører roskildesyge, red.) i salat indført til Danmark fra Frankrig. Mange mennesker blev syge. Og da det er spiseklare varer, så må der jo ikke være noget i, som man kan blive syg af," siger hun til Politiken.

I dag offentliggør Fødevarestyrelsen en rapport, der viser, at ud af 1.695 partier af frugt og grønt, som skulle sælges i 2009 og 2010, var der otte partier med salmonella eller campylobacter.

Bakterierne blev fundet i en sending italiensk rucolasalat og neapolitansk salatmix samt krydderurter og minimajs.