Nyheder

Dyr fornøjelse at bruge smartphones i udlandet

Pas på, hvis du tager din smartphone med på ferie til udlandet. Er du for eksempel i USA og klikker dig ind på nyhederne.tv2.dk og læser denne artikel, koster det omkring 400 kroner.

Er du inden for EU's grænser vil det koste dig mellem 80 og 120 kroner, alt efter hvilket teleselskab du benytter, at læse denne artikel.

Sidste sommer satte teleselskaberne i EU taksterne ned for almindelig samtale på tværs af grænserne. Sidste år blev det således også gratis at bruge sin telefonsvare i EU.

Men pas på hvis du er uden for EU, så er det nemlig dig der skal betale, hvis du ikke får taget et opkald, som derfor bliver sendt videre til din telefonsvare.

Sender advarsel på sms

Men det er altså stadig dyrt at bruge data på din mobiltelefon både i EU og resten af verden. Derfor skal dit teleselskab nu tilbyde dig en begrænsning på dit dataforbrug, men kun når du er i et EU-land.

Grænsen ligger i øjeblikket på 62,50 euro per måned, svarende til 465 kroner. Når du har brugt 80 pct. af dette beløb, modtager du sms. Du kan så svare ja til at sætte grænsen op med yderlig 465 kroner, hver gang du modtager en sms om at grænsen snart er nået.

Pas på ustabilt Wi-Fi

Du kan selvfølgelig benytte dig af de mange gratis Wi-Fi hot spots der er på hoteller og cafeer. Dermed bruger du ikke den dyre datatrafik. Men også her skal du passe på. Er Wi-Fi forbindelsen ustabil risikerer du at telefonen uden varsel selv skifter over til at bruge den dyre datatrafik.

Men der er flere fælder. Mange af de applikationer du har downloadet til din telefon, opdaterer automatisk og bruger løbende datatrafik. Så selv om du ikke bruger din telefon kan regningen hurtigt løbe op på et par hundrede kroner om dagen. Det gælder applikationer som Facebook, Twitter, Google Reader og e-mail-programmer.

300 kroner for at finde vej

Det kan også være fristende at bruge den indbyggede GPS til at finde rundt i en storby. Men i de fleste tilfælde vil det være billigere at tage en taxa, end selv at finde vej til fods.

Godt nok er selve GPS-funktionen gratis, men du er nødt til at downloade et kort, så du også kan se, hvor du rent faktisk befinder dig. Og kombinerer du GPS med for eksempel et Google satellitkort bliver det rigtig dyrt. 10 minutters rutevejledning i en europæisk storby løber således op i en pris på mellem 200 og 300 kroner afhængigt af teleselskab.

Vil du for eksempel læse en e-mail slipper du noget billigere. En kort e-mail på 20 linier koster mellem 20 og 50 øre. Men pas på ikke at åbne vedhæftede billeder. De fylder meget og kan komme til at koste dig dyrt.

Tager du et smukt billede på din ferie og vil sende det til dine kære hjemme i Danmark i stedet for et postkort, så koster det typisk omkring 40 kroner at sende et billede som mms.

Så meget koster datatrafik

Datatrafik tælles i kilobyte og megabyte, og der går 1024 kilobyte på 1 megabyte. Typisk koster 1 megabyte i EU 20 kroner og i resten af Verden omkring 100 kroner.

Hvis dit teleselskab ikke står i ovenstående liste kan du klikke på linket i boksen til højre. Her har IT- og Telestyrelsen samlet alle teleselskaber i Danmark.

Slå Data-Roaming fra

Hvis du vil følge med i, hvor meget datatrafik din telefon sluger, findes der flere applikationer, som for eksempel Datacounter, som dagligt registrerer dit forbrug.

Det mest sikre, hvis du vil undgå en stor telefonregning, er at slå datatrafikken, også kaldet Data-Roaming, helt fra på din mobiltelefon.

Sådan gør du på Iphone:

Indstillinger -> Generelt -> Netværk -> Data Roaming.

Og har du en Samsung eller HTC:

Menu -> Indstillinger -> Trådløse funktioner -> Mobilnetværk -> Data Roaming.