Nyheder

DF stormer frem efter grænsedebat

Da Dansk Folkeparti for få uger siden sagde ja til forringelser af efterløn-nen og fremrykning af en højere pensi-onsalder, kostede det i meningsmåling-erne. Men nu strømmer vælgerne tilbage.

I en ny meningsmåling, som Voxmeter har foretaget for Ritzau, går Dansk Folkeparti frem fra 12,0 procent af stemmerne for to uger siden til hele 15,2 procent i dag.

Det skyldes markante udmeldinger i sagen om grænsekontrol, siger politisk kommentator Niels Krause-Kjær.

"Det her er en debat, som på alle måder passer Dansk Folkeparti godt. I Danmark forsvarer Dansk Folkeparti den jævne dansker mod eliten, og internationalt er det kampen for det lille Danmark mod de store lande og EU," siger Niels Krause-Kjær.

Målingen er foretaget i dagene fra den 6. juni til den 13. juni. Det var netop i den periode, at sagen om grænsekontrol gik fra en ekspeditionssag i Folketingets Finansudvalg til at eksplodere på mediernes forside.

Og det passer Dansk Folkeparti godt:

"Hvor har de været heldige. I stedet for at diskutere efterløn og tilbagetrækningsreform så diskuterer vi nu på den bane, hvor de er allerstærkest, og hvor de har størst troværdighed i forhold til deres vælgere," siger Niels Krause-Kjær.

DF's fremgang ændrer dog ikke på, at Helle Thorning-Schmidt (S) fortsat står til at blive statsminister. Rød blok har 91 mandater, mens blå blok kan mønstre 84 mandater.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) må se sit parti gå tilbage fra 23,2 procent af stemmerne til 21,4 procent. Dermed synes effekten fra den markante efterlønsaftale med De Radikale at fortone sig.

"For V og K er det rigtig træls. Nu er vi tilbage ved det billede, vi har set det sidste halvandet års tid, hvor man diskutere regeringens håndtering eller manglende håndtering af sager," siger Niels Krause-Kjær.

Han mener, at sagen har potentiale til at køre det meste af sommeren og kan dermed potentielt skade Lars Løkkes chancer for genvalg.