Nyheder

Ekspert: Pinds forklaring holder ikke

Udviklingsminister Søren Pinds (V) forklaring om den engelske og danske udgave af regeringens aftale om grænsekontrol bliver nu modsagt af den danske EU-professor Marlene Wind.

"Der er tale om to fuldstændigt forskellige budskaber. I den danske udgave taler man om personkriminalitet og sætter dermed spørgsmålstegn ved Schengen-aftalen. Men i den udenlandske version taler man om told og varer, siger Marlene Wind.

Dermed afviser hun regeringens forklaring om, at indholdet i den danske og den engelske udgave er ens.

"Regeringen har troet, at man kunne give Pia Kjærsgaard scenen i en måned til at udlægge aftalen for danskerne, uden at udlandet ville holde øje med det. Pia Kjærsgaard har sagt, at hun er fløjtende ligeglad med EU-Kommissionen og Danmarks internationale forpligtelser. Hvis ikke man kan forstå, at det kan skabe forvirring og mistro til, at Danmark vil overholde reglerne, så er man dybt naiv," siger hun.

"Det kommer i den grad bag på mig"

Marlene Wind kalder regeringens opførsel "dybt uprofessionel."

"Hvis det var en ny regering, der aldrig nogensinde havde haft ministeransvar før, så havde jeg måske ikke undret mig. Men regeringen har siddet på taburetterne i ti år og været igennem Muhammed-krisen. At de kan fejlbedømme situationen så alvorligt. Det kommer i den grad bag på mig," siger hun.

Holder øje med udmøntning af aftale

Ifølge Søren Pind har man lavet den engelske oversættelse, så EU-Kommissionen kan lave en juridisk bedømmelse af den danske aftale.

Men den ændrede danske retorik vil ikke stoppe kommissionen. Her vil man tværtimod holde nidkært øje med, hvordan aftalen konkret bliver udmøntet, siger Marlene Wind.

R: Det er noget sludder

Marlene Wind bliver bakket op af den radikale leder Margrethe Vestager:

"Det er noget sludder. Det er regeringen, der taler med to tunger. Den er blevet rigtig, rigtig forskrækket over, at udlandet forstår symbolerne: Nemlig, at i Danmark er man sig selv nok," siger hun og fortsætter:

Hun fortsætter:

"Det er noget særligt, når regeringen siger en ting til udlandet og en anden ting til borgerne i hjemlandet. Det er noget særligt, når vi ikke ved, om det her er en egentlig grænsekontrol eller om det er, at toldere i samarbejde med politiet får bedre mulighed for at bekæmpe grænseoverskridende kriminalitet. Det er to vidt forskellige ting."