Nyheder

Ekspert: Ørum-ændring er fis i hornlygte

Det er et slag i luften, når regeringen har præciseret, at aftalen om grænsekontrol skal leve op til Schengen.

Det gør ingen forskel, at regeringen nu har præciseret i den nye aftaletekst om grænsekontrol, at aftalen i alle facetter skal leve op til reglerne i Schengen-samarbejdet.

Det mener EU-ekspert Marlene Wind, leder af Center for Europæisk politik på Københavns Universitet.

- Det er fis i en hornlygte. Under alle omstændigheder skulle Danmark overholde Schengenaftalen, hvis vi ikke vil smides ud og boykottes af de andre, siger hun og forsætter:

- Så uanset om det havde stået i aftalen eller ej, skulle Schengenaftalen have været overholdt. Enten er man med i samarbejde, eller også er man ikke med.

Ifølge hende kan tilføjelsen højest ses som et signal til Dansk Folkeparti.

- Præciseringen viser, at regeringen er vågnet op til dåd og nu giver et klart signal til Dansk Folkeparti ved at få det skrevet ind i teksten, siger hun.

Præciseringen i aftaleteksten er et led i den aftale, som Per Ørum Jørgensen tilsluttede sig tidligere fredag. Her understregede han flere gange, at det var helt afgørende, at formuleringen nu var kommet med.

Samtidig understregede han, at der nu vil blive ro omkring aftalen, som ifølge regeringen og dens støtter er blevet misforstået i udlandet.

Men det er Marlene Vind ikke så sikker på.

- Jeg tror, at skaden er sket. Hvis vi tænker på Danmarks omdømme, ville det have være langt bedre, hvis aftalen blev stemt ned, siger hun.

For at stemme ja til regeringens grænseplan har Per Ørum Jørgensen sikret fordele for landbruget. Det drejer sig blandt andet om bedre lånemuligheder for yngre landmænd og adgang til risikovillig kapital.

/ritzau/