Ekspert: Grænsesag presser regeringen

Regeringen har ladet DF triumfere i sag om grænsekontrol, og det rammer hårdt nu, mener kommentator.

Sagen om regeringens aftale med DF om øget grænsekontrol er ved at udvikle sig til en seriøs tabersag for regeringen, og den risikerer at køre hele sommeren over. Det vurderer politisk kommentator Hans Engell.

Senest er skatteminister Peter Christensen kommet i problemer på grund af en rundspørge til de øvrige EU-lande om deres brug af grænsekontrol, og samtidig stiger kritikken af aftalen fra brede sider af dansk erhvervsliv.

- For V og K er dette meget problematisk. For det første står de nu med en meget massiv kritik fra erhvervslivet anført af Dansk Industri, og for det andet er der mange af deres vælgere, som er meget tro europæere og i forvejen kritiske over for, at regeringen i 10 år har måttet taget store hensyn i EU-spørgsmålet på grund af Dansk Folkeparti, siger Hans Engell.

Aftalen om øget toldkontrol ved grænserne er en del af den "betaling", Dansk Folkeparti har fået for at støtte regeringens 2020-plan, der blandt andet indeholdt massive nedskæringer i efterlønnen.

- DF og regeringen har haft modsat rettede interesser i denne sag. DF vil gerne markedsføre grænsekontrollen som, at nu vender vi tilbage til tidligere tiders stramme kontrol ved grænsen, siger Hans Engell og fortsætter:

-Og VK har ikke ønsket at genere DF, for det vil være det samme som at sige, at de har ladet sig betale billigt for massakren på efterlønnen.

- Regeringen har ladet DF triumfere, og man ikke har selv fået præciseret, at der er tale om en kontrol med begrænset rækkevidde, og så kommer man i problemer, for symbolværdien omkring netop det emne er så stor.

Hans Engell vurderer, at de seneste dages grænsedebat spolerer statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) planer om at bruge sommeren på at diskutere 2020-plan og ikke mindst skyde oppositionens økonomiske plan ned.

- Grænseaftalen kan risikere at blive en sommerføljeton, der kan køre i ugevis i medierne. Og så er det op ad bakke for regeringen, siger Hans Engell.

/ritzau/