Nyheder

Følg dansk raketaffyring live

Klokken 15 i eftermiddag bliver den danske rumraket - Heat-1X Tycho Brahe - sendt op i atmosfæren fra en platform i havet ud for Nexø på Bornholm.

Og forventningerne til opsendingen er høje, selv om raketten sidste år viste sig at være en fuser. Da betød svigt i en føntørrer på raketten, at hele missionen gik i vasken.

Men teamet bag raketten håber denne gang på en succes, både på grund af, at der er lovet godt vejr, men også, fordi raketten har gennemgået intense forbedringer.

15 kilometer op i luften

Raketten skal følge en ballistisk bane - en bane, hvor raketten først bliver skudt af sted til et punkt flere kilometer fra basen, hvorfra den falder ned mod jorden igen.

Fédération Aéronautique Internationales officielle rumgrænse er 100 kilometer - men så højt kommer den danske raket ikke op i denne omgang. De danske raketbyggere håber på, at den når 15-16 kilometer op i luften.

"Når vi letter og raketten flyver opad, så er den stabil med sine finner og motoren vil brænde i 30 sekunder, og så vil den fortsætte," fortæller en af raketbyggerne, Kristian von Bengtson, til TV 2 News.

Følg raketten live

Du kan følge rakettens færd både på TV 2 Sputnik, via det øverste link i boksen til højre - og TV 2 News følger også raketturen tæt.

Kort før affyringen sender TV 2 sin helikopter til området, og vores reporter følger forberedelser og affyring fra fredag formiddag.

Derudover er der også kameraer på selve rumraketten og på affyringsrampen.

Almindelige mennesker i rummet

Amatørraketbyggernes mission er at få almindelige mennesker ud i rummet på privatbyggede raketter og rumfartøjer.

De vil vise, at rumfart ikke nødvendigvis behøver at være dyre regeringskontrollerede projekter.

På denne tur er det dog ikke et levende menneske, men en dukke, som bliver sendt af sted.