Din mobil er pivåben for hackere

Hvert tredje danske hjem huser nu en såkaldt smartphone - en avanceret mo-biltelefon, der fungerer som en mini-computer. Men under 5 procent beskyt-ter den mod hackere og virusangreb. Modsat computeren, som 90 procent beskytter. Det skriver Politiken.

Den hullede sikkerhed og stigende ud-bredelse får en række it-sikkerheds-eksperter til at advare om, at målret-tede angreb på smartphones er nært fo-restående. Det kan koste ejerne deres kreditkortoplysninger, koder til priva-te e-mail-konti, og i værste fald kan deres konti malkes via netbank.

"Hvor danskerne tidligere gik rundt med en simpel telefon i lommen, har de nu en computer. Og fordi vi gemmer rigtig mange af de følsomme oplysninger, som de it-kriminelle jager, på telefonen, er vores sikkerhed blevet markant dårligere," siger lektor ved IT-Universitetet og hackingspecialist Joseph Kiniry.

Koder og passwords sættes til salg på nettet

Der findes allerede flere eksempler på, at danske kreditkortoplysninger, e-mail-koder og passwords til eksempelvis Facebook i dag sættes til salg på internettet. Og Joseph Kinirys bekymring deles af sikkerhedseksperter, der overvåger danskernes sårbarhed på internettet, og af danske teleoperatører og producenter af sikkerhedsløsninger.

"I den fysiske verden er vi vant til, at der er nogen, der beskytter os. På smartphones er der foreløbig frit spil for de kriminelle," siger Michael Dahl.

Han er landeansvarlig for Danmark for en af verdens førende antivirusprocenter, F-Secure.

Danskerne er blevet så aktive på internettet via deres små telefoner, at datatrafikken steg med 86 procent fra første til andet halvår af 2010.