Nyheder

Følg dansk raket på rumtur på fredag

En hjemmebygget dansk rumraket bliver sendt ud i rummet fredag eftermiddag, hvis vejret holder.

Det fortæller den ene af de to bagmænd, Kristian von Bengtson, efter raketten torsdag morgen ankom til Nexø på Bornholm efter overfarten fra København.

"Vi skal lave en del test torsdag, mens vi stadig ligger i Nexø, og hvis vejret bliver lige så godt, som vejrudsigterne siger, så forsøger vi at sende raketten op fredag," siger raketmager Kristian von Bengtson.

Se raket på flere kameraer

Og når raketten bliver skudt af sted er der rig mulighed for at følge affyringen på TV 2.

TV 2 News har reportere placeret på marinehjemmeværnsfartøjet 903 Hjortø, som vil ligge nær affyringsstedet - og der sendes efter de nuværende planer nyheder hjem fra stedet fra cirka klokken 11 fredag formiddag.

Derudover er der også placeret et kamera på rakettens affyringsrampe - og et kamera på selve raketten.

De sidste forberedelser til affyringen begynder efter de nuværende planer klokken 12.

Føntørrer manglede strøm

Kristian von Bengtson og Peter Madsen står bag raketprojektet. De to amatører har i flere år gået med drømmen om at sende en raket ud i rummet. Sidste år mislykkedes deres forsøg, da en føntørrer manglede strøm.

Den skulle have holdt en ventil til det flydende brændstof frostfri. Men det gjorde den altså ikke, og derfor blev opsendelsen en fuser.

"Men vi har forbedret en del på raketten. Den er klar, og det er vi også," siger Kristian von Bengtson.

Risiko for udsættelse

Resten af onsdagen skal bruges på at fragte grej fra Rønne til Nexø. Torsdag skal de tekniske installationer på raketten testes samt kommunikationen mellem følgeskib og raket.

Og fredag skal det hele så gerne kulminere ved, at raketten sendes flere kilometer op i luften.

"Det håber vi da. Det er det, vi har arbejdet på så længe," siger Kristian von Bengtson.

Hvis ikke raketten sendes op fredag, så er der stadig mulighed både lørdag og søndag, hvorefter det såkaldte opsendelsesvindue udløber.