Dansk raket overvandt lyn og kæmpebølger

Der blev givet hånd og ønsket hjerteligt velkommen til Nexø, da den danske rumraket onsdag morgen ankom til Bornholm.

For selvom overfarten forløb efter planen, var der et par situationer undervejs på turen fra København, der gav en smule sved på panden hos den fire mand store besætning.

"Vi løb blandt andet ind i et tordenvejr, hvor der var et lyn, der slog ned ret tæt på os. Og syd fra Dragør måtte vi borde skibet, da vi mødte nogle halvanden meter høje bølger," fortæller Kristian Elof Sørensen.

Han er kaptajn på den spinkle affyringsplatform Sputnik, hvorpå raketten blev transporteret.

Blev nærmest smidt op i luften

Da bølgerne var værst, blev fartøjet nærmest smidt op i luften, så skroget var helt fri af vand. De fleste skibe kan nemt klare bølger på halvanden meter, men det er platformen altså ikke bygget til.

"Vi står jo på en elefantrist, så bølgerne går lige igennem bunden af fartøjet. Da det var værst, gik vandet op til midt på livet af os," fortæller Kristian Elof Sørensen.

Men vel ankommet til havnen i Nexø er det lidt lige meget. Der var ingen uheld undervejs. Raketten, som er døbt Heat-1X Tycho Brahe, kom frem i et stykke.

Overfarten varede mere end et døgn. En lang tur, og besætningen skal i løbet af onsdagen lige hvile sig lidt, inden de videre forberedelser går i gang.

"Det vigtigste for os undervejs har været at holde os friske. Vi har kørt med tomandsskift, så der hele tiden har været to til at styre båden og to, der har kunnet hvile sig," siger Kristian Elof Sørensen.

Forsøger igen

Raketten skal efter planen sendes op i rummet sidst på ugen, når vejret tillader det. Den er bygget af de to amatører Kristian von Bengtson og Peter Madsen sammen med en større gruppe entusiaster i Copenhagen Suborbitals.

Sidste år forsøgte gruppen ligeledes at sende raketten de cirka 100 kilometer op i atmosfæren, men det mislykkedes på grund af tekniske problemer.