Nyheder

Megafon-måling belønner Radikale

Ser man udelukkende på bundlinjen i en ny Megafon-måling lavet for TV 2 og Politiken, er forskydningen mellem rød og blå blok på Christiansbog minimal.

Rød blok - bestående af Socialdemo-kraterne, SF, Radikale og Enhedslisten - har opbakning fra 52,8 pct. af væl-gerne, mens blå blok samler 47,2 pct. I forhold til den seneste måling er der kun sket en forskydning på 0,3 procentpoint i blå bloks favør. De største udsving er at finde internt i rød blok, hvor Socialdemokraterne går 2,5 procentpoint tilbage, mens De Radikale går 1,8 procentpoint frem.

Kommentator: Overraskende måling

Dermed ser det ud til, at De Radikales plan om at gå med i regeringens tilbagetrækningsreform har båret frugt for partiet.

"De Radikale bliver belønnet for at gå med i efterlønsaftalen. Man kan sige, at De Radikale vinder på gyngerne, hvad Socialdemokraterne taber på karrusellerne. På samme måde vinder Venstre på gyngerne, hvor Dansk Folkeparti taber på karrusellerne," siger Lotte Hansen, politisk kommentatorer, til tv2.dk

Megafon-måling 16-18/5for TV 2 og Politiken.

(I parentes anføres forskellen til seneste Megafon-måling i procentpoint.)

Socialdemokraterne:

26,6 pct. (-2,5%).

Radikale Venstre:

8,1 pct. (+1,8%).

Konservative:

7,1 pct. (+1,1%).

SF:

12,9 pct. (+0,3%).

Liberal Alliance:

4,1 pct. (-0,5%).

Kristendemokraterne:

0,8 pct. (-0,1%).

Dansk Folkeparti:

12,9 pct. (-1,4%).

Venstre:

22,8 pct. (1,2%).

Enhedslisten:

4,8 pct. (0,0&)

------------------

Rød blok (S,B,F,Ø): 52,8 pct.

Blå blok (C,I,O,V): 47,2 pct.

------------------

Respondenter: 1.050

Hun ser Socialdemokraternes tilbagegang som markant i forhold til, at partiet netop har fremlagt sit bud på en økonomisk politik frem mod 2020.

"Det er en overraskende måling. Jeg tror, at Socialdemokraterne bliver straffet for at have siddet stille i månedsvis, og da de endelig kom med deres plan, blev den klemt inde imellem regeringens efterlønsreform og de nye forhandlinger i dag. Samtidig ved danskerne godt, at de ikke har et politisk flertal for deres plan," lyder vurderingen fra Lotte Hansen, der dog understreger, at danskerne ifølge målingen ej heller har taget regeringens økonomiske politik til sig.

"Vi belønnes for at stoppe blokpolitik"

Hos De Radikale er næstformand Morten Østergaard godt tilfreds med målingen.

"Jeg tror, at vælgerne belønner os for at have taget et opgør med blokpolitikken og for at forfølge vores holdninger," siger Morten Østergaard til tv2.dk.

De Radikale er tilbage i den ønskerolle, som partiet havde under Nyrup-regeringen i 90'erne, og rollen passer Morten Østergaard godt.

"Hvis denne måling var et valgresultat, ville vi få en ny regering og vi ville have gennemført en efterlønsreform. Vi er tilbage i midten af dansk politik, hvor vi har taget et opgør med den meget skadelige rød blok/blå-blok-retorik og har vist, at der findes en gylden mellemvej. Men vi er også ydmyge overfor, at dette er en meningsmåling og ikke et valgresultat," siger Morten Østergaard til tv2.dk.

Selv om rød blok fortsat kan mønstre et markant flertal, er valget på ingen måde afgjort, mener Lotte Hansen.

"Denne måling viser, at der er meget store udsving i dansk politik for tiden, så der kan nå at ske meget i en valgkamp," siger hun.