Nyheder

Det siger de om Villy og Thornings 2020-plan

Helle Thorning-Schmidt, formand for Socialdemokraterne:

- Vores plan giver holdbarhed på lang sigt og bedre strukturel balance.

Johanne Schmidt-Nielsen, politisk ordfører for Enhedslisten:

- Socialdemokraterne og SF lægger op til en vækst i det offentlige forbrug, der er lavere end under Anders Fogh og Lars Løkke. Det vil uundgåeligt betyde nedskæringer i kernevelfærden, og det vil vi arbejde i mod.

Margrethe Vestager, leder af Det Radikale Venstre:

- Netop det, at det er et forhandlingsoplæg, har jeg lagt særligt mærke til. Det er en meget pragmatisk og klog tilgang. Når vi glæder os til forhandlingerne, så er det selvfølgelig fordi, vi ønsker at forhandle alle dele og ønsker at få indflydelse hele vejen rundt.

Lars Barfoed, justitsminister og formand for De Konservative:

- Jeg konstaterer, at S og SF vil beskæftigelsen det bedste - i Kina. For det er hertil, de vil eksportere danske arbejdspladser.

Harald Børsting, LO-formand:

- Vi kan være i Finansministeriet 12 minutter efter, at en ny finansminister ringer. Vi er så klar til at tage vores del af ansvaret for at få Danmark ud af krisen. Og det indebærer, at vi selv bidrager.

Per Erik Skov Christensen, forbundsformand i 3F:

- Trepartsforhandlingerne skal gå i gang kort tid efter et regeringsskifte, og jeg håber da, at arbejdsgiverne møder velforberedte med bud på, hvordan de kan bidrage til en sund økonomisk udvikling i Danmark.

Dennis Kristensen, forbundsformand i FOA:

- Det Radikale Venstre har jo mildest talt ikke gjort vejen nemmere for oppositionen. Kommer amputationen af efterlønnen og halveringen af dagpenge til at stå ved magt, så er trepartsforhandlingerne jo nærmest interesseløse, fordi spareøvelsen har overhalet behovet for at skaffe indtægter ved at arbejde mere.

Kim Simonsen, formand for HK:

- Lige nu i dansk politik findes to veje til en holdbar økonomi. Regeringen og Dansk Folkepartis vej med nedskæringer, der rammer de svageste, eller S-SF's vej, hvor vi investerer i uddannelse og arbejder os ud af krisen.

Jørn Neergaard Larsen, administrerende direktør i Dansk Arbejdsgiverforening:

- Planen er økonomisk ønsketænkning i metermål.

Karsten Dybvad, administrerende direktør i Dansk Industri:

- Efter vores vurdering er der et hul på cirka 35 milliarder kroner på de offentlige finanser i 2020.

Søren Friis Larsen, underdirektør i Dansk Erhverv:

- Ros til S og SF for at fremlægge en konkret plan. Men regeringen fører stadig på point, når det gælder realismen.

Frida Frost, formand for Ingeniørforeningen:

- Det er tvingende nødvendigt, at fokus bliver flyttet fra, hvordan vi kan spare os til en kortvarig forlængelse af vores velfærdssamfund til, hvordan vi kan skabe vækst. Derfor kan jeg kun bifalde, at der nu også lægges op til, at Danmark kommer i arbejdstøjet og tænker langsigtet.

Mads Lundby Hansen, cheføkonom i Cepos:

- Den eneste robuste finansiering, der er i planen, er skattestigninger. Resten af finansieringsplanen handler om funny money og yderst tvivlsomme, dynamiske effekter.

Steen Bocian, cheføkonom i Danske Bank:

- Da udgifterne stiger mere i S-SF's plan end i regeringens plan, så er der naturligvis også behov for mere finansiering. Finansieringen er dog fortsat meget usikker.

Finn Borch Andersen, formand for Djøf:

- Udspillet er et godt bud på veje til ny vækst. Det havde været bedre, hvis fredagens store efterlønsaftale var medtaget som en del af den samlede løsning.

Bjarne Hastrup, direktør i Ældre Sagen:

- Pensionsopsparinger bidrager til, at borgerne kan klare sig selv som pensionister og være uafhængige af de offentlige kasser. Loftet på de 100.000 kroner har den modsatte effekt.

/ritzau/